Odpowiednio przyprawione mięso to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zanim jednak rozpocznie się pracę przy przygotowywaniu wędliny lub domowego mięsa, warto zapoznać się z listą niezbędnych akcesoriów masarskich. Okazuje się, że do wyrobu domowych wędlin oraz mięsa przydadzą się specjalistyczne akcesoria masarskie, które ułatwią to zadanie. Własnoręcznie wykonane wyroby są nie tylko zdrowsze, ale także wolne od dodatkowych wypełniaczy. Odpowiedni sprzęt znacznie ułatwi, więc to zadanie i sprawi, że obróbka mięsa przebiegnie sprawnie oraz bez problemów.
Akcesoria masarskie – bezpieczeństwo pracy
Niezbędne akcesoria masarskie i wszelkiego rodzaju sprzęt dodatkowy to m.in. ostre noże masarskie, obieraczki, ostrzałki do noży, stalki, a także odzież ochronna. Jednym z najważniejszych elementów są noże, które pozwalają dokładnie rozebrać tuszę oraz poporcjować mięso. Muszą być trwałe i pozwolić na wielokrotne ostrzenie. Konieczne jest również, aby ich rękojeść była wykonana z takich materiałów, które ograniczają ślizganie się narzędzia w dłoni podczas pracy. Te akcesoria masarskie są bardzo pomocne przy obróbce mięsa, pozwalają na wykrojenie niepotrzebnych elementów i zdecydowanie przyśpieszają proces przygotowywania produktów do sprzedaży. Powinny wyróżniać się dużą wytrzymałością. Jest to spowodowane faktem, że przy krojeniu mięsa, obieraniu zwierzęcia ze skóry lub porcjowaniu zazwyczaj stosuje się większą siłę. W efekcie mogłoby to uszkodzić przyrząd. Dokonując wyboru noża masarskiego, warto sprawdzić długość głowni. To właśnie ten element decyduje o tym, jak duże produkty będzie można kroić. Dostępne są noże o wymiarach – 12,5, 15, 17,5, 18, 21, 23, 24, 26, 30 cm. Istotna jest także twardość ostrza, która definiuje jakie produkty będzie można takim narzędziem ciąć. Do dyspozycji są noże o optymalnej twardości 55 – 57 HRc. To uniwersalne rozwiązanie, które sprawdzi się zarówno do miękkich, jak i twardszych produktów.
Akcesoria masarskie to także wszelkie ostrzałki do noży. Ostrzenie noży masarskich można wykonywać dzięki specjalnemu wyprofilowaniu i zastosowaniu materiałów najwyższej jakości. Łatwość i wygodę w pracy z ostrzałką zapewnia przystawka magnetyczna ułatwiająca prowadzenie noża. Bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę na komfortowy w użytkowaniu uchwyt, który zapewni pracownikom zajmującym się niebezpiecznymi narzędziami komfort pracy.
Akcesoria masarskie w Centrum Higieny – asortyment wysokiej jakości
Łatwy dostęp do asortymentu i jego różnorodność to elementy, które wyróżniają sklep Centrum Higieny. Odpowiedni sprzęt do obróbki i przygotowywania mięsa to znaczne ułatwienie pracy i gwarancja bezpieczeństwa. Mówiąc o akcesoriach, nie można pomijać także podstawowych elementów, jak np. kredki do znakowania mięsa, ostrza do żeberek, poganiacz elektryczny dla bydła i trzody chlewnej, smar spożywczy, czy też urządzenia do usuwania pyłu kostnego. Zakup profesjonalnych akcesoriów to podstawa, od której powinno zacząć się przetwórstwo mięsa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz