Potrawy przygotowywane na patelni grillowej bez tłuszczu są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Taka patelnia jest świetną alternatywą dla tradycyjnego grilla, ponieważ umożliwia przygotowanie dań w taki sposób, aby uniknąć różnych szkodliwych składników oraz tłuszczu. Proponujemy 5 zdrowych dań z patelni grillowej.
Na patelni grillowej można przygotować smaczne, niskokaloryczne i zdrowe potrawy. Specjalne dno patelni umożliwia swobodne ociekanie tłuszczu z potraw takich jak mięso lub ryby, dzięki czemu nie trzeba dodawać oleju, ani oliwy z oliwek. Warto zwrócić uwagę na naczynia Zepter, które wyposażone są w innowacyjne systemy i technologie. Dotychczasowe wyniki badań pokazały, że przygotowywanie potraw na patelni grillowej marki Zepter pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu w daniach aż o 50-70% tłuszczu (w zależności od rodzaju mięsa). Zdrowa żywność bez dodawania wody i tłuszczu działa korzystnie na ludzki organizm, a jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym także nowotworowych.
Na patelni grillowej można przygotować zdrowego burgera z indyka. Wystarczy tylko uformować z mięsa mielonego płaskie kotleciki i podsmażyć je na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu. Do tego można podgrzać bułkę w piekarniku i dołożyć dowolne warzywa, na przykład cebulę, paprykę i sałatę.
Najpierw przygotowujemy marynatę z łyżki oliwy, łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczki pieprzu i połowy łyżeczki musztardy dijon. Następnie smarujemy marynatą dzwonka z łososia i kładziemy je na patelni grillowej.
Dowolne rodzaje serów należy pokroić, a później ułożyć na patelni grillowej. Najpierw sery smażymy z jednej, a później z drugiej strony. Możemy tutaj wykorzystać ser halloumi, camembert, oscypek lub ser kozi - zgodnie z własnymi preferencjami.
Na patelni grillowej możemy także stworzyć pyszne i niskokaloryczne danie, składające się z piersi kurczaka oraz różnych warzyw, na przykład cukini, bakłażana i papryki. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, a w międzyczasie możemy ugotować ryż lub kaszę. To doskonałe danie obiadowe.
Banana obieramy, kroimy wzdłuż, a następnie opiekamy na patelni grillowej. Podajemy banana z lodami, a dodatkowo możemy także dodać masę kajmakową lub czekoladową oraz owoce. To danie idealne dla łasuchów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz