Zamknij

Jak dbać o młynek do kawy? Czyszczenie i pielęgnacja

(.) + 15:42, 22.07.2020 Aktualizacja: 15:43, 22.07.2020
Skomentuj

Nie każdy zadaje sobie sprawę, że tak niepozorne urządzenie jak młynek do kawy, jest jednym z ważniejszych elementów, które są nam potrzebne do przyrządzenia idealnej kawy. W dużej mierze, to właśnie od stopnia zmielenia ziaren zależy moc kawy, czas ekstrakcji naparu, czy paleta uzyskanych aromatów. Niestety, nawet najwyższej jakości młynek nie będzie prawidłowo spełniał swojego przeznaczenia, jeżeli odpowiednio nie zadbasz o jego pielęgnację.

Jak prawidłowo wyczyścić młynek do kawy? Jakich środków używać w tym celu? Jak często przeprowadzać czyszczenie młynka, aby służył jak najdłużej?

Czyszczenie młynka do kawy – dlaczego warto robić to regularnie?

Elektryczne młynki do kawy, jak w przypadku każdego sprzętu, od czasu do czasu wymagają gruntownego czyszczenia. Dzięki temu będzie sprawnie działał przez długi czas. Jeżeli nie będziesz dbać o swój młynek, nie tylko jakość kawy będzie o wiele gorsza, ale w dłuższej perspektywie może to wpłynąć na funkcjonowanie całego urządzenia. A wtedy drastycznie zwiększą się koszty naprawy.

Kawowe ziarna zawierają kwasy tłuszczowe, które podczas procesu palenia ulegają wytrąceniu. To właśnie te wytrącone olejki odpowiadają za smak, zapach i moc kawy. Im mocniejszy procesy wypalania, tym tłustsze będą kawowe ziarna. Podczas ich mielenia, tłuszcze stopniowo zaczynają osadzać się na:

  • powierzchni ścianek pojemnika na ziarna,
  • komory mielenia,
  • żarnach młynka.

Oprócz tego, w czasie mielenia ziaren powstaje pył kawowy, który w połączeniu z tłustymi olejkami, osadza się na wewnętrznych partiach młynka, tworząc zanieczyszczenia. Gromadzące się w ten sposób tłuste zacieki z czasem zaczną jełczeć, co znacząco odbije się na smaku przyrządzanej kawy. Oprócz tego, wpływają na gorszą jakość mielenia, a nawet mogą powodować awarię silnika w młynku.

O wiele lepiej zapobiegać takiej sytuacji i regularnie przeprowadzić czyszczenie młynka do kawy.

Twój młynek do kawy nie działa prawidłowo? Serwis i naprawa ekspresów w Łodzi to miejsce, w którym profesjonaliści zadbają o Twój sprzęt do zaparzania i przygotowania kawy.

Jak często czyścić młynek do kawy?

Częstotliwość czyszczenia młynka jest zależna od tego, jak często przygotowujemy kawę i mielimy ziarna. W przypadku ekspresów profesjonalnych, np. w kawiarni czy restauracji, gdzie młynek jest używany niemal cały czas, czyszczenie należy przeprowadzać regularnie.

Zabiegi pielęgnacyjne, takie jak przetarcie hoppera, czy odkurzenie komory mielenia najlepiej wykonywać nawet codziennie. Poważniejsze procedury konserwacyjne polecamy przeprowadzać raz w miesiącu lub nawet częściej.

W warunkach domowych, w których kawę mielimy raz lub dwa razy dziennie, generalne czyszczenie młynka powinniśmy przeprowadzać co pół roku lub częściej. Odkurzanie i przecieranie wykonujmy codziennie, by utrzymać młynek w czystości i uzyskać jak najlepszy smak kawy.

Jak wyczyścić młynek do kawy?

Zanim rozpoczniesz czyszczenie żaren i wnętrza młynka, najpierw przygotuj sobie zwykły odkurzacz. Za jego pomocą pozbędziesz się nagromadzonego pyłu i drobinek kawy. Podczas każdego rutynowego odkurzania możesz także przeczyścić młynek. Pamiętaj jednak, aby w trakcie czyszczenia – był on odpięty od źródła zasilania!

Jak wyczyścić młynek do kawy? Zacznij od hoppera, na którego ściankach osadza się tłusty osad połączony z pyłem kawowym. Pogarsza to smak przygotowywanych napojów i jest nieestetyczne. Aby wyczyścić ten element, należy użyć dedykowanego spreju do czyszczenia. Usuwa zabrudzenia i działa dezynfekująco. Zbiornik opróżnij z kawy i zdemontuj, spryskaj płynem, wytrzyj do sucha za pomocą ręcznika papierowego.

Aby pozbyć się zabrudzeń z żaren i wewnętrznych elementów, należy rozłożyć młynek na części. Użyj granulatu do czyszczenia, który doskonale radzi sobie z zabrudzeniami wewnątrz młynka. Granulat zmiel na średnią grubość, do momentu aż całkowicie opróżnisz młynek. Zmielone granulki wyrzuć, a pozostały pył usuń za pomocą ściereczki. Możesz także wykorzystać dostępne na rynku kryształki do czyszczenia młynków.

Ważne! Po skończonym czyszczeniu należy hopper wypełnić ziarnami i zmielić je, następnie wyrzucić. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Dopiero z następnej porcji można przyrządzić ukochaną kawę.

źródło zdjęcia: freepik.com

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%