Zamknij

Kupujemy chlebak - na co zwrócić uwagę?

(.) + 14:36, 20.12.2019 Aktualizacja: 12:40, 23.12.2019
Skomentuj

Chlebak to nieodzowny element wyposażenia praktycznie każdej kuchni. Dobrze dobrany zapewnia prawidłowe przechowywanie pieczywa i utrzymanie jego świeżości jak najdłużej. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które różnią się jednak sposobem wykonania, kolorami i wzorami. Dlatego ważne jest, by wiedzieć, na co należy zwrócić szczególną uwagę wybierając pojemnik na pieczywo. Dzięki temu dostosujemy produkt do naszych potrzeb.

Materiały wykonania

Wygląd chlebaka to oczywiście bardzo ważna kwestia, ale nie mniej ważny jest jego materiał wykonania. Na rynku znajdziemy pojemniki na chleb wykonane z przeróżnych materiałów, takich jak drewno, bambus, ceramika, stal nierdzewna czy tworzywo sztuczne. Ale który z nich będzie najlepszy?

  • Tradycyjnym rozwiązaniem wydają się być chlebaki drewniane, które już od dawien dawna pojawiają się w naszych kuchniach. Ogromną ich zaletą jest estetyczny wygląd, ale to nie wszystko. Pojemniki wykonane z drewna utrzymują wewnątrz idealną temperaturę do przechowywania pieczywa, a także zapewniają odpowiednią wilgotność. Takie warunki sprawiają, że pieczywo zatrzymuje świeżość na dłużej. Drewniane chlebaki są bardzo solidne i odporne na uszkodzenia, co zapewnia komfortowe użytkowanie przez wiele lat. Z drugiej jednak strony czyszczenie wykonanego z drewna pojemnika nie jest takie proste - produktu nie można umyć pod wodą, ani za pomocą detergentów, natomiast samo wycieranie mokrą ściereczką może nie usunąć wszystkich zabrudzeń. Jeśli jednak zależy nam na drewnianym pojemniku, to warto wybrać chlebak wykonany z drewna bukowego i dodatkowo lakierowany. Warstwa zabezpieczająca drewno chroni przed wchłanianiem wilgoci i odbarwieniami, a dodatkowo ułatwia czyszczenie.

  • Chlebaki bambusowe, a dokładniej wykonane z włókna bambusowego, podobnie jak te drewniane, stwarzają doskonałe warunki do przechowywania pieczywa, które pozostaje świeże na dłużej. Bambus nie przepuszcza wilgoci, jest trwały, odporny na uszkodzenia i odkształcenia. Produkty bambusowe są też lżejsze niż te wykonane na przykład z drewna bukowego. Często dostępne z drewnianą deską do krojenia, która pełni funkcję pokrywki, a dodatkowo można kroić na niej chleb czy bułki. Tego typu chlebaki utrzymane są zazwyczaj w stonowanych kolorach, ewentualnie zdobione delikatnymi wzorami, przez co prezentują się wyjątkowo lekko. Będą idealne do kuchni skandynawskich.
  • Popularne są też chlebaki ze stali nierdzewnej, których największą zaletą jest to, że wyjątkowo łatwo utrzymać je w czystości/. Wystarczy regularnie przemywać je wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń czy mydła. Ponadto są wytrzymałe i odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Stal nierdzewna nie odbarwia się, nie pochłania zapachów i nie jest podatna na korozję. Stalowe chlebaki stylistycznie dopasują się do większości wnętrz, szczególnie tych nowoczesnych, a można kupić je w bardzo korzystnej cenie. Zazwyczaj dostępne w klasycznym stalowym kolorze, choć można też znaleźć pojemniki kolorowe - pastelowe, czarne, białe czy w soczystych barwach. 

  • Warto wspomnieć również o chlebakach ceramicznych, wykonanych z porcelany lub innego typu ceramiki. Prezentują się bardzo elegancko i z pewnością staną się praktyczną ozdobą kuchni. Białe, czarne czy różowe, gładkie lub wzorzyste, dostępne z ceramiczną pokrywą lub z drewnianą deską do krojenia, która pełni funkcję pokrywki. Ich największą zaletą jest piękny wygląd. Ponadto łatwo utrzymać je w czystości. Sam materiał nie odbarwia się i nie zmienia smaku pieczywa. Wady? Nie są tak odporne na obicia jak pojemniki drewniane czy stalowe. Przypadkowe uderzenie może doprowadzić do ich pęknięcia lub wyszczerbienia. Są też cięższe niż chlebaki wykonane z innych materiałów.
  • Chlebaki plastikowe są zdecydowanie najtańszą alternatywą. Produkty z tworzywa sztucznego są łatwe w czyszczeniu i dość wytrzymałe. Dostępne w różnych kolorach, niekiedy zdobione na pokrywie. Nie prezentują się jednak tak elegancko jak pojemniki wykonane z ceramiki czy drewna. Nie zapewniają również prawidłowych warunków do przechowywania pieczywa, co może skutkować szybszym psuciem się chleba czy bułek. 

Design chlebaka

Obok funkcjonalności i jakości ważny jest też zewnętrzny wygląd chlebaka. Pojemnik na pieczywo oprócz swojej funkcji praktycznej może też pełnić funkcję dekoracyjną. Dlatego ważne jest to, by wybrać taki chlebak, który będzie stanowił stylowe dopełnienie wystroju naszej kuchni. Nie powinno być z tym żadnego problemu, ponieważ chlebaki utrzymane są w przeróżnej stylistyce.

  • Jeżeli preferujemy prostotę i funkcjonalność, a kwestie ozdobne schodzą na dalszy plan, wtedy warto zaopatrzyć się w uniwersalne, proste chlebaki, które nie reprezentują żadnego konkretnego stylu. Zwykłe chlebaki, wykonane z tworzywa sztucznego czy stali nierdzewnej, dostępne będą w niskich cenach i bez problemu dopasują się do każdej kuchennej aranżacji.
  • Jeśli jednak zależy nam na chlebakach nowoczesnych, to szukajmy przede wszystkim wśród produktów stalowych i wykonanych z tworzywa sztucznego, w których znajdziemy chlebaki czarne, białe lub soczyście kolorowe, pojemniki prostokątne, owalne lub w kształcie kuli. 

  • Z kolei dla zwolenników stylu skandynawskiego idealne będą pojemniki utrzymane w jasnych kolorach, takich jak biel, beże, pastele czy szarości. Świetnie sprawdzą się modele jednolite lub zdobione subtelnymi wzorkami czy napisami. Szukajmy przede wszystkim wśród pojemników bambusowych i ceramicznych, dostępnych w komplecie z drewnianą deską do krojenia zamiast pokrywki.
  • Popularne są także chlebaki w stylistyce retro, która nawiązuje do rozwiązań modnych przed laty. Mają one często obłe kształty, eleganckie uchwyty oraz charakterystyczne zdobienia. Pojemniki te wpasują się praktycznie do każdej aranżacji wnętrza, jednak szczególnie korzystnie będą współgrać z innymi akcesoriami w tym stylu, takimi jak tostery na grzanki czy czajniki.

Rozmiar i pojemność

Wielkość pojemnika na pieczywo powinna być dobrana do liczby osób, które będą z niego korzystać. Pod uwagę powinniśmy wziąć też miejsce, w którym będziemy chcieli taki pojemnik ustawić, łatwiej jest wtedy oszacować pożądane wymiary. Długość dostępnych w sklepach chlebaków waha się od około 18 cm aż do mniej więcej 47 cm. Jeżeli potrzebujemy miejsca na przechowywanie jednego bochenka chleba, to wystarczy nam pojemnik o mniejszych rozmiarach. Duży gabarytowo produkt może znacznie ograniczyć nam kuchenną przestrzeń roboczą. Jeżeli jednak kuchnia jest niewielkich rozmiarów, a my potrzebujemy takiego, który pomieści sporą ilość pieczywa, to korzystnym rozwiązaniem będzie chlebak narożny, który idealnie wpasuje się w zakamarki i pozwoli zaoszczędzić nieco przestrzeni. 

Dodatkowe udogodnienia

Często chlebaki (zwłaszcza te utrzymane w stylu skandynawskim, ale nie tylko) wyposażone są dodatkowo w drewnianą deskę do krojenia, która ma dwojakie zastosowanie. Po pierwsze, jest ona pokrywą pojemnika, zapewnia jego szczelne zamknięcie, stwarzając tym samym idealne warunki do przechowywania chleba. Po drugie, można użytkować ją jako deskę do krojenia pieczywa, co jest bardzo dogodnym rozwiązaniem, które umożliwia zarazem dobre rozplanowanie przestrzeni na kuchennym blacie. 

W sprzedaży znajdziemy też inne ciekawe produkty, np. chlebak przystosowany specjalnie do serwowania pieczywa razem z przekąskami. Na kwadratowym pojemniku możemy ustawić dzieloną ceramiczną miseczkę i serwować w niej różne apetyczne dodatki do śniadania - konfitury, oliwę, miód, dipy i masło. Taki wariant chlebaka przyda się nie tylko podczas codziennych śniadań, ale również podczas domówek. Z kolei chlebak w zestawie z różnymi pojemnikami do przechowywania żywności (cukru, mąki, kawy, herbaty), utrzymanymi w tym samym stylu, to sposób na porządną organizację w kuchni.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%