Musztarda już od wielu lat gości na naszych stołach. Mało kto wie jednak, że powstała ona w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i początkowo była traktowana jako lecznicza przyprawa. W Polsce początkowo spożywano ją głównie jako… deser po daniu głównym. Polska musztarda dostępna jest w wielu wariantach – nie tylko jako dodatek do wielu potraw, ale również sosów czy marynat. Trudno wyobrazić sobie bez niej także grilla. Co warto o niej wiedzieć oraz jakie musztardy uważane są za najlepsze?
Musztarda sarepska, musztarda stołowa, musztarda Dijon, a może ostra musztarda? Stając przed półką sklepową, możemy dostać zawrotów głowy. Do wyboru mamy naprawdę wiele propozycji: zarówno polska musztarda, jak i zagraniczne odmiany musztardy są ogólnodostępne. Zanim jednak sięgniesz po słoiczek musztardy sprawdź, jaki rodzaj wybierasz. Musztardy różnią się między sobą ostrością oraz konsystencją: dla niektórych jednak najlepsza musztarda to produkt ostry, inni z kolei wolą nieco delikatniejsze musztardy. Musztarda stołowa to jeden z najpopularniejszych rodzajów: charakteryzuje ją średnia ostrość oraz jasny kolor. Może być dodawana do sosu winegret, świetnie pasuje także do kanapek i wędlin. Musztarda stołowa jest także stosunkowo gęsta, więc doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla i innych gorących dań. Musztarda Dijon to z kolei francuska musztarda o bardzo charakterystycznym smaku; według koneserów najlepsza musztarda to właśnie ten rodzaj: jej kremowa konsystencja łączy się wspaniale z ostrym, a zarazem dość słonym smakiem. Musztarda Dijon będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Musztarda sarepska powstaje z gorczycy sarepskiej i to właśnie jej zawdzięcza swoją nazwę. To najpopularniejsza polska musztarda, która znajduje szerokie grono zwolenników z powodu średniej ostrości oraz klasycznego smaku. Na polskim rynku dostępna jest zresztą nie tylko polska musztarda: bez problemu możemy kupić także rosyjską – to bardzo ostra musztarda czy francuską, z charakterystycznymi niezmielonymi ziarnami. To od Ciebie zależy, który rodzaj polubisz najbardziej!
Najlepsza musztarda będzie doskonałym uzupełnieniem wielu dań: świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie grillowanych. Jest również znakomitą propozycją do kanapek, sałatek czy warzyw. To jednak nie wszystko: polska musztarda dobrej jakości świetnie komponuje się również jako element sosów. Warunkiem w tym wypadku jest odpowiedni dobór składników – najlepsza musztarda do sosu musztardowo – miodowego będzie z jednej strony dobrze wyczuwalna, z drugiej z kolei – nie stłumi miodowego posmaku. Musztarda jako dodatek do grillowanych mięs? Tego wariantu nie musimy chyba nikomu przestawiać. Warto jednak odkrywać nowe smaki i łączyć musztardę z miodem, tworzyć na jej podstawie sosy czy dodawać ją do sałatek. Sos musztardowy stanowi także świetną alternatywę dla kalorycznego majonezu i znakomicie komponuje się z potrawami jajecznymi lub warzywami.
Produkty bazowe musztardy to przede wszystkim gorczyca i ocet. Zastosowanie odpowiednich proporcji sprawia, że możemy przygotować ją zatem w warunkach domowych. To jednak rozwiązanie dla prawdziwych pasjonatów, według których najlepsza musztarda to jedynie ta wykonana samodzielnie. Jeśli nie chcesz spędzać godzin na szukaniu idealnych proporcji, sięgnij po musztardy renomowanej marki. Polska musztarda marki Fanex to połączenie najwyższej jakości i doskonałego składu: musztarda sarepska, musztarda stołowa i ostra musztarda Dijon to propozycje wykorzystywane przez najlepszych szefów kuchni – obecnie są dostępne także dla klientów indywidualnych dzięki specjalnej ofercie sklepu internetowego. Cenisz sobie jakość, naturalne składniki i niepowtarzalny smak? Fanex to najlepsza musztarda dostępna na polskim rynku – przekonaj się o tym i postaw na profesjonalistów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz