XVII Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży Niepełnosprawnej to cykliczna impreza organizowana rokrocznie przez poszczególne ośrodki w Polsce kształcące uczniów z wadą słuchu i innymi niepełnosprawnościami. W tym roku, w dniach 19 – 20 marca, konkurs organizowany był przez naszą placówkę, tj. Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 2 w Kutnie. Nasz ośrodek był organizatorem tej ogólnopolskiej imprezy po raz drugi (gospodarzami poprzedniego konkursu mięliśmy zaszczyt być w roku 2014).
Honorowy patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Kutnowskiego.
- Z ogromną radością witam Was na rozpoczęciu XVII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży Niepełnosprawnej. To wyjątkowy dzień, który daje nam wszystkim szansę na wspólne świętowanie pasji, talentów oraz determinacji młodych ludzi, którzy każdego dnia przełamują bariery i udowadniają, że nie ma rzeczy niemożliwych. Konkurs ten nie jest tylko sprawdzianem wiadomości z zakresu gastronomii, ale także platformą na której każdy z Was udowadnia swój potencjał. Chciałabym podkreślić, że dzisiejszy konkurs to nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim okazja do nawiązania nowych przyjaźni, wymiany doświadczeń, poznania nowych miejsc na mapie geograficznej oraz inspiracji do dalszego rozwoju. Niech te dni spędzone w naszym mieście, w naszym Ośrodku będą dla Was źródłem motywacji, dumy i satysfakcji z osiąganych sukcesów, niezależnie od wyników. Kochani, Wy już jesteście zwycięzcami! - mówiła dyrektor Joanna Grabska, gospodyni konkursu. - Dziękuję kadrze pedagogicznej za kontynuację tak wspaniałej inicjatywy, która pozwala młodym ludziom z pasją i talentem kucharskim zabłysnąćna ogólnopolskiej scenie. Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia, wytrwałościi przede wszystkim radości z tego, co robicie. Niech to będzie dla Was niezapomniane doświadczenie! Zanim jednak rozpoczniemy rywalizację, chciałabym opowiedzieć Państwu w paru zdaniach o naszym Ośrodku. W strukturę Specjalnego Ośrodka Szkolno– Wychowawczego Nr 2 w Kutnie wchodzą: Wczesne wspomaganie rozwoju dziecka, Szkoła Podstawowa nr 13 , Branżowa Szkoła I Stopnia nr 7 , VII Liceum Ogólnokształcące Na początku w Ośrodku uczyły się dzieci z wadą słuchu, w miarę upływu lat zaistniała potrzeba rozszerzenia oferty placówki i otwarcia się na inne niepełnosprawności. Dlatego też w Ośrodku obecnie uczą się dzieci i młodzieżz wadą słuchu, ze spektrum autyzmu, z afazją oraz innymi zaburzeniami typu komunikacyjnego, a także z niepełnosprawnościami sprzężonymi. W szkołach Ośrodka realizujemy podstawę programową kształcenia ogólnego dostosowaną do potrzeb i możliwości psychofizycznych każdego ucznia.
Celem konkursu jest popularyzowanie tematyki gastronomicznej wśród młodzieży niesłyszącej, słabo słyszącej oraz z innymi niepełnosprawnościami oraz nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między szkołami w celu podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego. Konkurs jest także okazją do wzajemnej integracji uczestników i pokazania gościom walorów naszego miasta i regionu.
W Konkursie brali udział uczniowie Branżowych Szkół I Stopnia kształcących się w zawodzie kucharz lub Technikum o profilu gastronomicznym. W tym roku do konkursu zgłosiło się 6 następujących ośrodków:
Konkurs przebiegał w formie pisemnej. Uczniowie rozwiązywali test składający się z 40 pytań i rywalizowali indywidualnie o trzy kolejne miejsca (I, II, III). Fundatorem nagród głównych było Starostwo Powiatowe w Kutnie oraz Dominika Kurnatowska z Zakładu Fryzjerskiego „Modus”; Judyta Dyczko z Firmy Wedel, a także NSZZ „Solidarność”.
Ponadto każdy z ośrodków oraz każdy z uczestników otrzymał indywidualne upominki ufundowane przez sponsorów: AMZ-KUTNO S.A.; Zielona Zośka – Strefa Aktywności Miejskiej; Adam i Mirosława Piotrowscy Sala bankietowa Magnolia; Koło Gospodyń Wiejskich „Jukowianki”; Judyta Dyczko (Firma Wedel); Kwiaciarnia Janakowska; Patryk Lawendowski, sklep spożywczo-przemysłowy „U Miśka”; Dominika Kurnatowska Zakład Fryzjerski „Modus”; Wydział Kultury, Promocji i Rozwoju Miasta; Referat Promocji i Informacji Starostwa Powiatowego w Kutnie.
W ciągu dwudniowego pobytu dla gości zaplanowano kilka dodatkowych atrakcji. Pierwszego dnia, podczas oficjalnego otwarcia konkursu – część artystyczna w wykonaniu uczniów SOSW Nr 2 w Kutnie pt. „Wariacje na … tematy kulinarne” (przedstawienie przygotowane przez nauczycieli ośrodka: Katarzynę Stolińską, Monikę Abramowicz, Anetę Rzymkowską ) - zwiedzanie Muzeum Pałacu Saskiego w Kutnie połączone z warsztatami tanecznymi oraz „słodka wizyta” w CukroVii. Wieczorem spotkanie integracyjne w świetlico-kawiarni ośrodka. Natomiast drugiego dnia konkursowego, w czwartek po teście konkursowym odbył się spacer po Kutnie pod kierunkiem przewodnika Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej. Organizację tych wydarzeń towarzyszących konkursowi wsparli: Muzeum Pałac Saski w Kutnie; Edyta Galus CukroVia; Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej; Bursa Nr 1 w Kutnie; rodzice naszych uczniów.
Wszystkim darczyńcom i instytucjom oraz mediom lokalnym serdecznie dziękujemy za wsparcie organizacji imprezy. Za całokształt organizacyjny wydarzenia odpowiadali nauczyciele: Kamila Kusiak, Anna Maryniak, Jolanta Kaczmarek, a nad przygotowaniami pracowali wszyscy nauczyciel placówki pod kierunkiem dyrektor Joanny Grabskiej i Marty Gospoś.
Uroczystość otwarcia/zamknięcia zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele lokalnych władz, instytucji, sponsorów i przyjaciół placówki :
- Wicestarosta Powiatu Kutnowskiego - Anna Konwerska
- Dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Łodzi z siedzibą w Skierniewicach - Ewa Szymczyk
- przedstawiciel Muzeum Pałacu Saskiego - Sylwia Kacalak
- Dyrektor Bursy Nr 1 w Kutnie - Cezary Frontczak
- Prezes Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej - Julianna Barbara Herman
- Przewodnicząca NSZZ „Solidarność Pracowników Oświaty i Wychowania w Kutnie - Jolanta Bujalska-Kowalczyk
- wieloletnia dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2 w Kutnie – Marzena Kurpiewska
- Dariusz Lenarczyk ze strefy aktywności „Zielona Zośka”
- Przewodnicząca Rady Rodziców SOSW Nr 2 w Kutnie - Katarzyna Lewandowska
- lokalne media
Wyniki XVII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży Niepełnosprawnej:
Miejsce I zajęła Julia Ćwikła z Kujawsko-Pomorskiego Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Bydgoszczy
Miejsce II zajęła Marta Wojsyk ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Konrada Mańki w Lublińcu
Miejsce III zajęła Zofia Stępień z Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Kielcach
Nagrody główne za trzy pierwsze miejsca ufundowało Starostwo Powiatowe w Kutnie oraz Dominika Kurnatowska z Zakładu Fryzjerskiego „Modus”; Judyta Dyczko z Firmy Wedel. Nagrodę specjalną za zajęcie I miejsca ufundował NSZZ „Solidarność”.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz