„Razem w kuchni i przy stole " – warsztaty kulinarne były elementem programu „Dzieciaki w centrum" realizowanego w ramach zadania publicznego w „Wspieranie rodziny i systemu pieczy zastępczej", współfinansowanego przez samorząd Województwa Łódzkiego.
- Warsztaty te pozwoliły przede wszystkim poznać mocne strony uczestników i rozwinąć ich zainteresowania oraz zdolności kulinarne. Nauczyły beneficjentów współpracy, dzielenia się obowiązkami, otwartości, życzliwości, zrozumienia i właściwej komunikacji. Były one także elementem działań na integrację międzypokoleniową - mówi Dorota Ćwirko-Godycka, wiceprezes Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom z Domów Dziecka i Rodzin Zastępczych „WYSPA SKARBÓW”.
Dzięki zajęciom kulinarnym mogli poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać samodzielnie smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję. Poznawać tradycyjną, polską kuchnię Uczyli się kulturalnego zachowania przy stole. Organizatorzy warsztatów pragnęli przygotowywanie posiłków było dla wszystkich wspaniałą i „pyszną" zabawą.
Ponadto wspólne przygotowywanie potraw mięsnych, przystawek, sałatek oraz słodkich deserów miało na celu zacieśnianie więzi rodzinnych. Pozwalało na budowę prawidłowych relacji rodzic- dziecko, dziecko- dziecko opartych na zrozumieniu i wzajemnym szacunku. Ten aktywnie spędzony czas dzieci i ich opiekunów sprawił im wiele radości oraz dostarczył niesamowitych doznań smakowych.
- Wspólna kolacja była podsumowaniem tych wszystkich działań i dała satysfakcję uczestnikom warsztatów - komentuje wiceprezes Dorota Ćwirko-Godycka
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz