Zamknij

Warsztaty kulinarne ze słynnym kucharzem w "Troczewskim"

13:57, 13.03.2021 ZS nr 2 Aktualizacja: 14:25, 13.03.2021
Skomentuj

Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie, jako jedna z zaledwie dziesięciu szkół z całego kraju, zakwalifikował się do projektu Związku „Polskie Mięso”.

Mimo pandemii, w ramach zaplanowanego harmonogramu, 11.03.2021 r. odbyły się w szkole warsztaty kulinarne pod hasłem „Stawiam na wieprzowinę” prowadzone przez słynnego kucharza Marcina Budynka. Zaproszony gość wygłosił prelekcję z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego.

W drugiej - warsztatowej części spotkania wzięło udział dwudziestu uczniów z klas: II Branżowej Szkoły I Stopnia - kucharz i II Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, marynowanie wieprzowiny, kompozycje smakowe i aranżację potraw. Pod okiem Marcina Budynka uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego.

Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości niewątpliwie wykorzystają w pracy w zdobytym zawodzie. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Troczewskim” była Emilia Durka – nauczyciel przedmiotów zawodowych.

 

(ZS nr 2)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%