Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie, jako jedna z zaledwie dziesięciu szkół z całego kraju, zakwalifikował się do projektu Związku „Polskie Mięso”.
Mimo pandemii, w ramach zaplanowanego harmonogramu, 11.03.2021 r. odbyły się w szkole warsztaty kulinarne pod hasłem „Stawiam na wieprzowinę” prowadzone przez słynnego kucharza Marcina Budynka. Zaproszony gość wygłosił prelekcję z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego.
W drugiej - warsztatowej części spotkania wzięło udział dwudziestu uczniów z klas: II Branżowej Szkoły I Stopnia - kucharz i II Technikum Zawodowego - technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, marynowanie wieprzowiny, kompozycje smakowe i aranżację potraw. Pod okiem Marcina Budynka uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego.
Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości niewątpliwie wykorzystają w pracy w zdobytym zawodzie. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Troczewskim” była Emilia Durka – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz