W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzonego corocznie 8 listopada w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marsz. J. Piłsudskiego w Kutnie odbyła się akcja prozdrowotna propagująca wśród najmłodszych dzieci klas I – III zdrowe nawyki żywieniowe poprzez spożywanie pierwszego śniadania – najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
W ramach tej kampanii pracownice Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kutnie przeprowadziły pogadankę na temat podstawowych zasad przestrzegania higieny osobistej oraz unikania chorób tzw. „brudnych rąk” oraz „mini warsztaty”, podczas których uczniowie układali talerz zdrowia. Dzieci poznały 12 zasad zdrowego odżywiania się, dzięki którym dowiedziały się jak poszczególne składniki znajdujące się w pokarmach wpływają na funkcjonowanie ich organizmu. Finałem zajęć było wykonanie przez uczniów zdrowych kolorowych kanapek i surówek oraz konkurs wiedzy o zdrowiu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz