Z eKuchnią przed Wielkanocą wypada być za pan brat dlatego świątecznie zwiększamy częstotliwość publikacji przepisów Eweliny Pędzikowskiej, bo mogą się przydać w kutnowskich kuchniach. Zapraszamy na
Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.
Składniki:
3 jajka
300g szynki konserwowej
150g zielonego groszku (może być mrożony)
140g ugotowanej marchewki
150g kukurydzy konserwowej
8 łyżeczek żelatyny
1200ml bulionu drobiowego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Koperkowa galareta:
Bulion drobiowy zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wystudzić, dodać koper, doprawić solą i pieprzem.
2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew i szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry.
3. Formę babki o pojemności 1,5l kolejno napełnić warstwami:
1/2 marchewki, 1/2 zielonego groszku, 1/2 kukurydzy, 1/2 szynki zalać 1/3 bulionu drobiowego i wstawić do lodówki na około 30 minut, następnie ułożyć plastry jajek, resztę szynki, zalać 1/3 bulionu i ponownie wstawić do lodówki, na samym końcu ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
1 0
wygląda zjawiskowo
1 0
do tego ocet i klasyka gatunku gotowa
Fajnie wygląda
1 0
łał, superancko się prezentuje
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz