Zaglądaj na kulinarny blog Eweliny Pędzikowskiej z Kutna
Składniki:
Biała masa:
350ml śmietany 30%
250g sera mascarpone
1 śmietan fix
200g białej czekolady
200g preparowanej pszenicy z miodem
Czekoladowa masa:
150ml śmietany 30%
200g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
36 sztuk herbatników
50g preparowanej pszenicy z miodem
Wykonanie:
1. Biała masa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie wymieszać.
2. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami, następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30minut.
3. Czekoladowa masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej rozpuszczoną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć do tortownicy i posypać preparowaną pszenicą. Wstawić do lodówki na około 120minut.
1 0
Niezdrowe i tuczy.
1 0
Nikt Cię nie zmusza do jedzenia, ja tam bym z chęcią wciągnął do kawy