Zamknij

eKuchnia: Ciasto a la Kinder Country

08:37, 19.01.2017
Skomentuj
Bardzo słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Tylko dla łasuchów z mleczakami :)

Zaglądaj na kulinarny blog Eweliny Pędzikowskiej z Kutna

Składniki:

Biała masa:

350ml śmietany 30%

250g sera mascarpone

1 śmietan fix

200g białej czekolady

200g preparowanej pszenicy z miodem

Czekoladowa masa:

150ml śmietany 30%

200g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

36 sztuk herbatników

50g preparowanej pszenicy z miodem

Wykonanie:

1. Biała masa:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie wymieszać.

2. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami, następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30minut.

3. Czekoladowa masa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej rozpuszczoną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć do tortownicy i posypać preparowaną pszenicą. Wstawić do lodówki na około 120minut.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

Krakauer JeremiaszKrakauer Jeremiasz

1 0

Niezdrowe i tuczy.

16:16, 19.01.2017
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Vietinghoff CyprianVietinghoff Cyprian

1 0

Nikt Cię nie zmusza do jedzenia, ja tam bym z chęcią wciągnął do kawy

17:04, 19.01.2017
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%