Zamknij

eKuchnia: Zupa rybna Bouillabaisse

14:22, 12.01.2017
Skomentuj

- Polecam moją wersję znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami - zachęca kulinarna blogerka Ewelina Pędzikowska.

Zajrzyj na

Składniki:

300g filetów z halibuta

300g krewetek

600g ziemniaków

2 puszki krojonych pomidorów

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 por

1litr bulionu drobiowego

3 łyżki masła

2 liście laurowe

1 łyżeczka kurkumy

natka z pietruszki

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.

3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

IOborka JanIOborka Jan

1 0

Z pewnością rozgrzewa, idealna na zimno.Porywam przepis bo fajny.

14:28, 12.01.2017
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Błaszczyk ParysBłaszczyk Parys

1 0

Bliższa naszej kulturze kilinarnej jest ucha - jednak do niej nie kupi się składników w Biedronce

22:39, 12.01.2017
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Kościelny KajetanKościelny Kajetan

1 0

Dla mnie faceta kucharza łatwiej kupić składniki w Biedronie i zrobić cokolwiek niż szukać wykwintnych rzeczy, których i tak w Kutnie praktycznie się nie dostanie.

07:06, 13.01.2017
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%