Zamknij

eKuchnia: Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonu

07:35, 05.01.2017
Skomentuj

Klasyczna karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem z jabłek z wyczuwalnym aromatem cynamonu to idealne ciasto na zimowe pogawędki przy filiżance kawki. Przepis na deser proponuje Ewelina Pędzikowska

Składniki

Ciasto:

125g masła extra

250ml wody

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

5 jajek

Krem:

1litr mleka

300g masła extra

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżeczki cukru wanilinowego

4 żółtka

6 łyżek cukru

Mus z jabłek:

1,40kg prażonych jabłek

1/2 szklanka wody

6 łyżeczek żelatyny

2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie

1. Ciasto

Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.

2. Krem

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

3. Mus z jabłek

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić (włożyć na 20 sekund do mikrofali). Jabłka przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Składanie ciasta

Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.

Smacznego!

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%