Słodkie ziemniaki oprócz zupełnie innego smaku niż tradycyjne, dostarczają więcej cennych składników niż one. Ich kolebką jest Ameryka Środkowa. Do Europy sprowadził je Krzysztof Kolumb. A dziś głównymi producentami batatów są Wietnam, Chiny i Japonia. Warto włączyć bataty do swojej diety z wielu względów. A można z nich zrobić wiele.
Jedzenie batatów okazuje się być nie tylko zdrową alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków, ale też zawierają sporo błonnika i mają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu dłużej odczuwane jest poczucie sytości. Bataty zawierają witaminy, minerały, a 100 g dostarczają ok 76 kcal. Można je serwować jako dodatek, ale też jako samodzielną przekąskę, jak choćby frytki z batatów. Świetnie smakują z dipem czosnkowym.
Bataty coraz bardziej doceniane są na świecie. Lekko słodki smak wpływa na ich wszechstronne zastosowanie w kuchni. Często to brak wiedzy jak je przygotować wpływa na rezygnację z ich zakupu, a nie ma w tym nic skomplikowanego. Kiedyś nie byliśmy przekonani do kukurydzy, pytając o gotowanie kukurydzy, ile powinno trwać. Podobnie z batatami. Bataty można gotować na parze bądź tradycyjnie.
Z batatów zrobisz smaczne i niskokaloryczne frytki w piekarniku. Pokrój je na kawałki, mniejsze bądź większe, wyłóż na blachę pokrytą pergaminem. Skrop delikatnie oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami. Piecz przez ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Propozycji przygotowania batatów jest wiele. Tradycyjne ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy, dodając jeszcze sól. Patrząc na bataty gotowanie przebiega nieco inaczej. Możemy je gotować w skórkach. Wrzucamy je wtedy do gorącej wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Od tego momentu powinny się gotować około 30 minut. A ich twardość sprawdzamy co jakiś czas nożem bądź wykałaczką. Drugi sposób to obranie batatów i pokrojenie w kawałki. Wrzucamy je do wrzącej wody. Bez względu na sposób, wodę solimy, około łyżki soli na litr wody. Kiedy są gotowe? Podobnie jak tradycyjne ziemniaki, gdy są miękkie.
To zależy, czy mają być na słodko, czy do dań głównych. Bataty smakują w otoczeniu takich przypraw jak: papryka słodka, wędzona, oregano, tymianek, pieprz czarny, czosnek, zioła prowansalskie. Natomiast w wersji słodkiej pasują do nich: orzechy, kardamon, cynamon, sok z limonki.
W sezonie grillowym idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb, oczywiście również przygotowane na grillu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz