W najbliższy piątek od godz. 16.00 Muzeum Regionalne w Kutnie zaprasza do Willi Troczewskiego na „Z łyżką i szablą” – XI Noc w Muzeum 2019. Sztuka kulinarna od czasów saskich po armię hallerczyków z degustacją potraw.
16.00 Tylko mnie zaproś do kontredansa – pokaz Kutnowskiej Grupy Tańca Dawnego La Danse
16.15 Kulinarne [r]ewolucje. Wettinowie od kuchni. Cykl wykładów poświęconych dawnej sztuce kulinarnej i czasom saskim.
dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, Wydział Nauk Historycznych UMK w Toruniu,
Królewski barszcz i szczupak po polsku. Kuchnia w czasach saskich
dr hab. Agnieszka Wieczorek, Wydział Nauk Historycznych UMK w Toruniu, Przez Kutno do Drezna. O podróżach króla Augusta III
dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Muzeum Toruńskiego Piernika, Dla smaku i krzepy. Pierniczki i inne rarytasy z czasów saskich
17:15 Smak. A jak ! – degustacja potraw z królewskiej kuchni
17:30 Z wizytą u doktora Troczewskiego – zwiedzanie USC (rozpoczęcie zwiedzania przy pomniku – co 30 minut), herbatka u Doktora
Za mundurem …. – prezentacja Stowarzyszenia Historycznego Pułk 37
17:40, 18:40 , 19:40 – pokaz szermierki
16:15, 19:00 Przedstawienie bajkowe w wykonaniu Teatru „Itak zagramy” – bajka interaktywna
- puzzle,
- kręgle
Młodzieżowy i nie tylko punkt gier i zabaw
- Kaprysy króla – gra planszowa
- bicie monet
- rzut podkową
- gra w bule
- szybki quiz
Barokowy kamuflaż czyli moda, trendy i kanony piękna epoki
(warsztaty tworzenia nakryć głowy i ubieranie barokowej damy, robienie pamiątkowego zdjęcia)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz