Miniony piątek upłynął w „Troczewskim” pod znakiem kulinarnych zmagań. Tego dnia bowiem miała miejsce VI edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W tym roku odbył się on pod hasłem: „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”. Jest to ogólnopolski konkurs organizowany przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach i Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu, a jego celem jest przede wszystkim rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Turniej został przeprowadzony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie (koordynatorem działań była Emilia Durka).
W skład jury weszli nie tylko przedstawiciele organu prowadzącego i nauczyciele przedmiotów zawodowych, ale również Mistrz kulinarny Daniel Jakubiec (właściciel Kulinarnej Szkoły by Daniel Jakubiec), Chef Kamil Kamorski (szef kuchni Sali Bankietowej Magnolia) oraz Chef Piotr Szarwas (kucharz z restauracji Rondo).
Sześcioro uczestników turnieju z Łodzi, Wielunia i Kutna świetnie poradziło sobie z testem teoretycznym i sprawdziło swoje umiejętności kulinarne, wykonując trzy porcje dania zasadniczego zgodnie z tematem konkursu.
Niekwestionowanymi zwycięzcami okazali się uczniowie szkoły goszczącej uczestników turnieju. Marcel Kanas i Ewelina Gontarek z „Troczewskiego” zajęli odpowiednio pierwsze i drugie miejsce, zaś na trzecim miejscu uplasował się uczeń Zespołu Szkół Nr 1 z Wielunia. Wszyscy uczestnicy rywalizacji otrzymali nagrody i dyplomy, podziękowania trafiły również do nauczycieli, pod kierunkiem których młodzież doskonaliła swoje umiejętności.
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie rozpoczną teraz przygotowania do etapu ogólnopolskiego, w którym stawką jest zwolnienie z części teoretycznej egzaminu zawodowego.
ess17:22, 06.02.2023
1 0
Gratulacje dla p. Emilii i jej uczniów. 17:22, 06.02.2023