Uczniowie klas pierwszych i trzeciej w Szkole Podstawowej Nr 2 uczestniczyli w obchodach Europejskiego Dzienia Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”),który został ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Już od siedmiu lat, 8 listopada obchodzimy także w Polsce Dzień "Śniadanie Daje Moc".
W ramach tej akcji pracownice Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Kutnie p. Jolanta Dudkiewicz i p. Marta Lewandowska - przeprowadziły pogadankę na temat podstawowych zasad przestrzegania higieny osobistej , znaczenia zdrowego odżywiania oraz unikania chorób tzw. „brudnych rąk”oraz „mini-warsztaty” podczas których uczniowie układali „talerz zdrowia” .
Finałem akcji było wykonanie przez uczniów klas pierwszych i trzeciej zdrowych kanapek, sałatki warzywnej oraz owocowych przekąsek. Następnie odbył się konkurs wiedzy o zdrowiu przygotowany i prowadzony przez panią Małgorzatę Dąbrowską. Na zakończenie uczniowie wspólnie uczestniczyli w zdrowym śniadaniu, konsumując przygotowane smakołyki.
Agnieszka Ciesielska
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz