Zamknij

eKuchnia po wakacjach: Steki z łososia. Ale jakie!?

07:50, 12.09.2019 Redaktor Aktualizacja: 16:10, 12.09.2019
Skomentuj

Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową to powakacyjna propozycja Eweliny Pędzikowskiej. I od rana cieknie ślina! A tu trzeba czekać do soboty albo niedzieli aby był czas na spokojne gotowanie.

- Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką - mówi Ewelina. - Zapraszam na mój blog kulinarny http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

360g steki minutowe z łososia

Marynata:

  • 4 łyżki ginu
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżka soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Pasta koperkowa:

  • 50g świeżego koperku
  • 100g migdałów
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 bagietki
  • 1 pęczek szparagów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Marynata:

Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Steki z łososia zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60sekund z każdej strony.

3. Pasta koperkowa:

Koper umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.

5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią.

6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%