Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową to powakacyjna propozycja Eweliny Pędzikowskiej. I od rana cieknie ślina! A tu trzeba czekać do soboty albo niedzieli aby był czas na spokojne gotowanie.
- Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką - mówi Ewelina. - Zapraszam na mój blog kulinarny http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
360g steki minutowe z łososia
Marynata:
Pasta koperkowa:
Wykonanie:
1. Marynata:
Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Steki z łososia zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60sekund z każdej strony.
3. Pasta koperkowa:
Koper umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią.
6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz