Zamknij

Każdy umie! Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

07:11, 29.08.2019 O.R Aktualizacja: 07:41, 29.08.2019
Skomentuj

- Drobiowy pasztet to domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja przekąski czy przystawki na rodzinnych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach - mówi Ewelina Pędzikowska.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 700 g wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki brandy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki suszonej natki z pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Wątróbkę drobiową umyć, oczyścić z błon i pokroić na grubsze kawałki.

2. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać wątróbkę i smażyć około 5 minut.

3. Po tym czasie dodać suszoną natkę z pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, brandy i całość chwilę dusić.

4. Następnie jeszcze ciepłe przełożyć do blendera, zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowy pasztet przełożyć do słoika, polać 1 łyżką roztopionego masła i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%