Zamknij

Malinowa delicja. W sam raz na letni deser!

09:00, 10.08.2019 O.R Aktualizacja: 09:19, 10.08.2019
Skomentuj

Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. 

Składniki:

Biszkopt :

  • 4 jajka
  • 75g cukru pudru
  • 85g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • olej

Warstwa malinowa:

  • 500g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 600ml wrzątku

Masa czekoladowa:

  • 120g mlecznej czekolady
  • 500ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix
  • 1 łyżeczka kakao

Poncz:

  • 100ml wrzątku
  • 3 łyżeczki kawy espresso
  • 50ml amaretto

Polewa:

  • 100g deserowej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • posypka owocowa- różowa

Wykonanie:

1. Biszkopt

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.

2. Warstwa malinowa:

Maliny umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny i dokładnie wymieszać.

3. Masa czekoladowa:

Śmietanę ze śmietan-fix ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i kakao . Całość dokładnie wymieszać.

4. Poncz:

Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i wymieszać.

5. Polewa:

Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić
w kąpieli wodnej.

6. Składanie ciasta:

Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę malinową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką owocową.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%