Zamknij

Arancini, czyli kule ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

10:56, 08.08.2019 O.R Aktualizacja: 18:15, 08.08.2019
Skomentuj

Zawsze we wtorek i czwartek w eKuchni dania obiadowe i sałatki! Dziś arancini to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni sycylijskiej.

- W mojej wersji z popularnym na naszych stołach delikatnym kurczakiem, zieloną bombą witamin - szpinakiem, pachnącą natką oraz aromatycznym serem. Smakują rewelacyjnie i są doskonałym pomysłem na sycący obiad - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na mój blog http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Kule ryżowe:

  • 300g ryżu araborio
  • 750ml wody
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 cebulka
  • 3 jajka
  • bułka tarta to obtoczenia
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Nadzienie:

  • 280g fileta z kurczaka
  • 380g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

1. Farsz:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20minut,a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. Drobno posiekane ząbki czosnku podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać usmażony filet, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

2. Kule ryżowe:

Wodę zagotować, rozpuścić kostki rosołowe, dodać natkę z pietruszki i chwilę gotować. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie cały czas stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy wchłonie cały bulion, a ryż stanie się miękki. Pozostawić do wystudzenia, a najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, dodać jedno całe jajko i starty parmezan, całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy ryżowej uformować kule, nafaszerować farszem, obtoczyć w rozkłóconych jajkach, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

KrzysiekKrzysiek

0 0

To musi być pyszne. Próbujemy w domu przepis! 19:57, 08.08.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%