Zamknij

Skoczymy do Meksyku w eKuchni?

09:12, 16.07.2019 O.R Aktualizacja: 09:13, 16.07.2019
Skomentuj

Domowe meksykańskie burrito Eweliny Pędzikowskiej to wakacyjna pordróż w egzotyczne klimaty w eKuchni. Dziś zatem jemy tortillę wypełnioną wołowym, dobrze przyprawionym, mięsnym farszem z czerwoną fasolą, dużą ilością pomidorów i pikantną papryczką. Do tego żółty ser, orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste w wykonaniu sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Więcej przepisów na kulinarne podróże znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

8 płatów tortilli

Farsz:

  • 550g mielonej wołowiny z łopatki
  • 240g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 150g żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 pęczek kolendry
  • olej
  • pieprz
  • sól

 

Wykonanie:

1. Farsz:

Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać, dodać suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać sok i startą skórkę z limonki, posiekaną świeżą kolendrę i całość dokładnie wymieszać.

2. Na każdą tortille nałożyć gotowy farsz, posypać startym żółtym serem zwinąć boki do środka i zawinąć tak jak krokiety. Piec na suchej grillowej patelni. Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%