Tartaletki z czerwoną porzeczką i nutą kokosa to pyszna propozycja ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz wyczuwalnym, delikatnym smakiem kokosa. Kruche tartaletki są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni. Więcej przepisów na wszystkie pory roku na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto kruche:
Kokosowa beza:
Wykonanie:
Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
i dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić wysmarowane masłem i posypane bułką tartą foremki tartaletek o średnicy 11cm. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Kokosowa beza:
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet, wiórki i dokładnie wymieszać.
4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, kokosową bezę - szprycą i posypać wiórkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 12-13 tartaletek.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz