- Krucha, chrupiąca tarta z mocno pomidorowym nadzieniem połączonym z serem, przykryta warstwą świeżego, dojrzewającego w słońcu pomidora i delikatnej cukinii, które idealnie komponują się z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu - mówi Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35cm x 11cm wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
2. Cukinię i pomidory umyć, pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
3. Nadzienie:
Koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko przełożyć do miski i roztrzepać widelcem. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i starty żółty ser. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć pomidorowe nadzienie. Następnie ułożyć na zmianę w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi) plasterki cukinii i pomidorów. Cukinię i pomidory posmarować rozpuszczonym masłem i posypać ziołami prowansalskimi.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut. Gotową tartę podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz