Zamknij

Smaczki Popeye'a w eKuchni!

07:51, 23.05.2019 Redaktor Aktualizacja: 16:05, 23.05.2019
Skomentuj

Starszaki wiedzą od Popeye'a, że grunt to szpinak i siła jest! Ewelina Pędzikowska też to wie, dlatego serwuje dziś szpinakowe gofry z jajkiem sadzonym i kolorowymi warzywami, aby mieć siłę na przeżycie najbliższego weekendu!

Gofry z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i pożywne śniadanie.

Składniki:

Gofry szpinakowe:

  • 3 jajka
  • 100g szpinaku rozdrobnionego Hortex
  • 50ml mleka
  • 130g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do wysmarowania gofrownicy

 

Dodatkowo:

  • 4 jajka
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść szpinaku
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (nie musi być sztywna). Następnie dodać żółtka, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). W trakcie pieczenia gofrów usmażyć na rozgrzanej patelni jajka sadzone, oprószyć solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem.

3. Gofry podawać na ciepło z jajkiem sadzonym, szpinakiem, rzodkiewką i ogórkiem.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%