Starszaki wiedzą od Popeye'a, że grunt to szpinak i siła jest! Ewelina Pędzikowska też to wie, dlatego serwuje dziś szpinakowe gofry z jajkiem sadzonym i kolorowymi warzywami, aby mieć siłę na przeżycie najbliższego weekendu!
Gofry z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i pożywne śniadanie.
Składniki:
Gofry szpinakowe:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (nie musi być sztywna). Następnie dodać żółtka, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). W trakcie pieczenia gofrów usmażyć na rozgrzanej patelni jajka sadzone, oprószyć solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem.
3. Gofry podawać na ciepło z jajkiem sadzonym, szpinakiem, rzodkiewką i ogórkiem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz