Zamknij

Słodka sobota w eKuchni z advocatem :)

07:40, 18.05.2019 O.R Aktualizacja: 07:42, 18.05.2019
Skomentuj

Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii to elegancka słodka propozycja Eweliny Pędzikowskiej na sobotę w eKuchni. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżeczek kakao

 

Krem advocatowy:

  • 300ml likieru advocatowego
  • 600ml śmietany 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 wrzątku
  • 80g cukru pudru

 

Poncz:

  • 1/3 wrzątku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 40ml likieru amaretto

 

Żelka advocatowa:

  • 250ml likieru advocatowego
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

 

Dodatkowo:

280g podłużnych biszkoptów

bezy do dekoracji

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe części. Wlać 1 część do okrągłej formy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut z drugą częścią postąpić tak samo. Następnie pozostawić biszkopty do wystudzenia.

2. Poncz:

Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.

3. Krem advocatowy:

W połowie ilości wody namoczyć żelatynę aby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać likier advoctowy, rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło.

4. Żelka advocatowa:

W połowie ilości wody namoczyć żelatynę żeby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać advocat, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

5. Składanie tortu:

Jeden biszkopt ułożyć w tortownicy o średnicy 26cm, nasączyć połową ponczu, obłożyć dookoła podłużnymi biszkoptami, wylać połowę kremu advocatowego i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nasączyć biszkopt resztą ponczu, wylać resztę kremu advocatowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu wylać tężejącą żelkę advocatową i wstawić do lodówki na 30 minut. Tort udekorować żywymi kwiatami i bezami.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%