Zamknij

Sałatka francuskich rybaków

09:18, 09.05.2019 O.R Aktualizacja: 09:41, 10.05.2019
Skomentuj

-Moja wersja klasycznej nicejskiej sałatki rodem z południowej Francji, która była przygotowywana dla powracających z morza rybaków. Zdrowa, lekka i pożywna zawierająca świeże warzywa, jajka na twardo, aromatyczne czarne oliwki oraz tuńczyka i małą rybkę anchois świetnie komponuje się z przygotowanym winegretem - mówi Ewelina Pędzikowska z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 80g mix sałat z rukolą
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka filecików anchois
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 3 jajka na twardo
  • świeżo zmielony pieprz

Winegret:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Mix sałat umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz.

2. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w krążki, a ogórka obrać, pokroić w plasterki, a plasterki następnie na 4 części. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na pół.

3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.

4. Tuńczyka odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki, a anchois wyjąć z puszki i osuszyć na papierowym ręczniku.

5. Sos:

Do oliwy z oliwek dodać ocet jabłkowy, wodę, miód, i rozmaryn, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.

6. Na talerzu rozłożyć mix sałat, pomidorki koktajlowe, kawałki tuńczyka, ogórka, oliwki, jajka na twardo, krążki czerwonej cebuli, na środku wyłożyć fileciki anchois. Całość polać winegretem i oprószyć świeżo zmielonym z pieprzem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%