Ewelina Pędzikowska po świętach poleca bardzo pożywną, aromatyczną zapiekankę na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego. Zajrzyj na kulinarny blog https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Sos:
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
4. Warzywa ugotować al dente na parze lub niewielkiej ilości wody.
5. Sos: Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
6. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami: makaron, kurczak, warzywa, brokuł i polać sosem czosnkowym. Na końcu całość posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz