Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. To już ostatni w tym roku świąteczny przepis Eweliny Pędzikowskiej, kutnowskiej kulinarnej blogerki.
- Zdrowych, spokojnych, radosnych i pełnych pięknych spotkań z Rodziną i Przyjaciółmi Świąt Wielkanocnych - życzy Czytelnikom eKutno.pl Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Polewa:
Wykonanie:
Kajmak i masło lekko podgrzać aby się rozpuściło.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać kajmak, masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
Gotową wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać drobno posiekanymi orzechami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz