Zamknij

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku

07:02, 19.04.2019 O.R Aktualizacja: 07:07, 19.04.2019
Skomentuj
reo

Smaczna, aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie. W Wielki Piątek rybę poleca http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Składniki:

  • 650 dorsza około 5 kawałków
  • 180g kaszy mix bulgur i quinoa
  • olej
  • sól
  • pieprz cytrynowy

 

Sos z zielonego groszku:

  • 350g zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 20 listków świeżej mięty
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z limonki
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Kawałki dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 3-4 minuty.

2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Sos z zielonego groszku:

Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu.

4. Na talerz wyłożyć ryż, sos z zielonego groszku, a na wierzchu położyć kawałki usmażonego dorsza.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%