Smaczna, aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie. W Wielki Piątek rybę poleca http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki:
Sos z zielonego groszku:
Wykonanie:
1. Kawałki dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 3-4 minuty.
2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Sos z zielonego groszku:
Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu.
4. Na talerz wyłożyć ryż, sos z zielonego groszku, a na wierzchu położyć kawałki usmażonego dorsza.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz