Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Ewelina Pedzikowska gotuje w https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2cmx2cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
Galareta: Bulion zagotować, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, a następnie wystudzić.
Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Skorupki po jajkach. Jajka umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać przy okazji przygotowywania innych dań. Skorupki dokładnie umyć, następnie zalać je zimną wodą, zagotować i gotować przez około 5 minut. Wyciągnąć ostrożnie z wody i osuszyć. Tak wyparzone skorupki można przechowywać bardzo długo.
Skorupki po jajkach kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza, a na samym końcu zalać bulionem warzywnym i wstawić do lodówki na około 3-5 godzin. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz