Kruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Przepisy na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto :
Masa:
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą
i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą koła i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych olejem. Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Masa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować, a następnie porcjami powoli dodawać ubitą śmietanę aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Tartaletki napełnić masą, wygładzić, a następnie na środku umieścić brzoskwinię gniazdem nasiennym do środka tartaletki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz