Zamknij

Tartaletki wielkanocne w słodką sobotę

06:46, 13.04.2019 O.R Aktualizacja: 07:30, 13.04.2019
Skomentuj

Kruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Przepisy na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto :

  • 350g mąki pszennej
  • 160g masła ekstra
  • 80g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Masa:

  • 250g mascarpone
  • 250g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 18 połówek brzoskwiń z zalewy
  • olej do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą

i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą koła i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych olejem. Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Masa:

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować, a następnie porcjami powoli dodawać ubitą śmietanę aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

Tartaletki napełnić masą, wygładzić, a następnie na środku umieścić brzoskwinię gniazdem nasiennym do środka tartaletki.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%