Zamknij

Obiad na niedzielę z eKuchni: Polędwiczki w sosie żurawinowym

07:35, 17.01.2019 O.R Aktualizacja: 07:49, 17.01.2019
Skomentuj

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu żurawinowego z nutą polskich, soczystych jabłek, orzeźwiającego soku pomarańczowego i pachnącego cynamonem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. W eKuchni gotuje Ewelina Pędzikowska. Zapraszamy na jej bloga http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Składniki

  • 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 3 łyżki oleju z bazylią
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 5 łyżek oleju z bazylią
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku

 

Sos żurawinowy:

  • 250g świeżej żurawiny
  • 125ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu

 

Wykonanie

Marynata:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.

Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą oprószyć i odstawić na około 30minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju bazyliowym z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i posypać cukrem.

Sos:

Na patelni podsmażyć jabłka, żurawinę, dodać cynamon, sok z pomarańczy i gotować na małym ogniu aż żurawina i jabłka się rozpadną. Całość smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.

Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry i podawać polane żurawinowym sosem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%