Zamknij

Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie

08:36, 18.12.2018 Redaktor Aktualizacja: 08:45, 18.12.2018
Skomentuj

Karp przygotowany w nowatorskiej odsłonie to zdecydowanie przepis inny niż wszystkie i z pewnością stanie się hitem wigilijnej kolacji. Ryba przygotowana w chrupiącej panierce z aromatycznego koperku, pachnącej natki z pietruszki i wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację w rodzinnym gronie.

Składniki:

  • 4 płaty z karpia bez ości
  • 1 duże jajko
  • mąka
  • olej
  • masło
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Ziołowa panierka:

  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Karpia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i pozostawić na około 1 godzinę.

Ziołowa panierka:

Natkę z pietruszki, koper, szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do kielicha malaksera i zmiksować. Następnie dodać porwaną na mniejsze kawałki kajzerkę, doprawić solą, pieprzem i ponownie wszystko zmiksować do postaci zielonej panierki.

Każdy płat karpia obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i ziołowej panierce. Następnie smażyć z obydwu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem w stosunku 1:1.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%