Zamknij

Pieczemy świąteczny torcik makowo ? porzeczkowy

10:38, 16.12.2018 Redaktor Aktualizacja: 10:44, 16.12.2018
Skomentuj

Idealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem rodzinnego deseru w Boże Narodzenie. Więcej świątecznych przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopty makowe:

  • 7 jajek
  • 200g cukru
  • 180g maki pszennej
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła extra
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 500ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • 600g gęstego dżemu porzeczkowego
  • wiórki czekoladowe
  • kolorowe perełki

Wykonanie:

Biszkopt makowy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut.

Masa serowa:

Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami serek waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części.

 

Bita śmietana:

Mikserem ubić śmietanę na sztywno, dalej ubijając dodać cukier puder
i żelatynę rozpuszczoną w mleku (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) , dokładnie wymieszać szpatułką.

 

Składanie tortu:

Do formy przełożyć jeden blat makowy, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, posmarować dżemem, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć resztę masy serowej, posmarować resztą dżemu porzeczkowego. Wierzch i boki ciasta obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami czekoladowymi i kolorowymi perełkami.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%