Zamknij

Zielona herbata Loyd - dlaczego warto pić ją regularnie?

11:19, 14.12.2018 (.) Aktualizacja: 11:22, 14.12.2018
Skomentuj

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty znane są chyba każdemu. Jej dobroczynne działanie już w starożytności wykorzystywali Chińczycy, którzy do tej pory uznają ją za napój łagodzący ból i zapobiegający wielu chorobom. Ich spostrzeżenia potwierdziły współczesne badania, które ujawniły, iż zielona herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia raka przełyku. Wynika to z faktu, iż znajdujące się w naparze związki hamują wzrost komórek rakowych. Co więcej, udowodniono też, że zielona herbata ma korzystny wpływ na stosunek cholesterolu HDL do LDL.

Co znajduje się w zielonej herbacie?

Sekret dobroczynnych właściwości zielonej herbaty tkwi w jej składzie. W naparze znajdują się m.in. katechiny, polifenole czy galusan epigallokatechiny. Zwłaszcza ten ostatni związek ma silne działanie antyoksydacyjne, polegające przede wszystkim na usuwaniu komórek nowotworowych i to bez negatywnego wpływu na komórki zdrowe. Warto też wspomnieć, że takie same polifenole, co w zielonej herbacie, występują również w czerwonym winie, które jest często pite przez Francuzów. Cieszą się oni zdecydowanie lepszym zdrowiem niż Amerykanie i to pomimo spożywania potraw obfitujących w tłuszcze. Bez wątpienia jest to kolejne potwierdzenie prozdrowotnego działania zielonej herbaty. Więcej o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty można przeczytać na herbata.info.

Zielona herbata – jak polubić jej smak?

Zielona herbata ma dość specyficzny smak – napar jest słodko-gorzki i cierpki. Nie każdemu to odpowiada, a tymczasem dla uzyskania odpowiednich efektów trzeba wypijać przynajmniej filiżankę zielonej herbaty dziennie. Na smak naparu ma wpływ sposób przyrządzania, dlatego najlepiej trzymać się wskazówek podanych na opakowaniu. Znaczenie ma także rodzaj herbaty – lepsze jakościowo mieszanki są po prostu smaczniejsze. Zobacz również Herbaty ziołowe marki LOYD.

Do wyboru są różne rodzaje zielonych herbat, przy czym najbardziej delikatny smak i aromat ma klasyczna japońska Sencha. Za jedną z najlepszych chińskich herbat zielonych uważana jest natomiast Dragon Well. Ciekawy smak i aromat ma pochodząca z Japonii Genmaicha, do której dodawany jest pieczony brązowy ryż.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%