Ciąża to szczególny czas w życiu każdej kobiety. Dotychczasowe życie wywraca się bowiem do góry nogami, a wszystkie dotychczasowe priorytety ulegają przewartościowaniu. Ciąża to także czas, kiedy przyszła mama powinna wyjątkowo dbać o siebie, ponieważ jej nawyki żywieniowe oraz tryb życia wpływają na rozwój maluszka. Każda kobieta w ciąży powinna więc pamiętać o odpowiednio zbilansowanej diecie oraz odpowiedniej suplementacji. Wśród wielu witamin polecanych przyszłym mamom największą rolę odgrywa kwas foliowy, którego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć w pożywieniu kobiety w ciąży. Co to jest kwas foliowy? Tajemniczy kwas foliowy to organiczny związek chemiczny z grupy witamin B. Jego łacińska nazwa, acidum folicum, w wolnym tłumaczeniu może oznaczać kwas pochodzący z liścia, co sugeruje, w jakich produktach znajdziemy go najwięcej. Jest bowiem obecny w wielu roślinach zielonych. Kwas foliowy przybiera postać jasnożółtego proszku rozpuszczalnego w wodzie. Jest jednak bardzo nietrwałą substancją, przez co traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, promieni słonecznych, a nawet z powodu nieodpowiedniego pH. Jak łatwo się domyślić, ulega zniszczeniu podczas obróbki termicznej żywności, co sprawia, że większość z nas cierpi na jego niedobór.
2017-01-13 16:10:58