Zamknij

Lubisz papryki chilli? Nie popijaj ich wodą!

13:35, 30.11.2021 . Aktualizacja: 13:36, 30.11.2021
Skomentuj

Ostre papryczki chilli mają szerokie grono zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Charakterystyczny piekący smak tych papryczek dodaje potrawom pikantności, co niestety przez większość śmiertelników jest nie do końca pożądane. Z drugiej strony, na całym świecie organizuje się nawet konkursy i zawody w jedzeniu ostrych papryczek. Bez względu jednak na to, czy lubujesz się w owych papryczkach, czy też sięgasz po nie tylko okazjonalnie, musisz pamiętać o jednej rzeczy: nie popijaj ich wodą! Dlaczego to takie ważne? Omówimy to w dzisiejszym poradniku.

Co mają w sobie papryczki chilli?

Za piekielny smak ostrych papryczek odpowiada kapsaicyna. Ten związek ma dosyć specyficzne działanie na nasz układ nerwowy, ponieważ pobudza on receptory, które w normalnym trybie funkcjonowania, odpowiedzialne są za wykrywanie ciepła i uszkodzenia tkanki. Z tego powodu po zjedzeniu papryczek chilli mamy podobne odczucie, jak w przypadku poparzenia lub nawet przecięcia czymś ostrym. Czy istnieje sposób na szybkie pozbycie się ostrego smaku? Dlaczego nie wolno sięgać po szklankę zimnej wody, co z pozoru wydaje się rozsądnym rozwiązaniem? Sprawa jest dosyć prosta do wytłumaczenia.

Jak zneutralizować ostry smak papryki?

Wspomniana w artykule kapsaicyna, posiada dosyć ważną dla nas właściwość, a mianowicie nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego też wypicie szklanki zimnej wody w celu osiągnięcia ulgi po zjedzeniu ostrej papryczki , nie przyniesie żadnego rezultatu i może wręcz pogorszyć i tak już kiepską sytuację. Dlaczego? Ponieważ woda dodatkowo rozprzestrzeni kapsaicynę po jamie ustnej i przełyku, co niepotrzebnie nasili nieprzyjemne objawy.

Co zatem należy zrobić, aby choć trochę złagodzić pikantny smak w ustach? Tutaj z pomocą przychodzi inna cecha kapsaicyny, a mianowicie jej dobra rozpuszczalność w tłuszczach i alkoholu. To dlatego podczas zawodów w jedzeniu ostrych papryczek, poszczególni zawodnicy mają do dyspozycji szklankę z tłustym mlekiem. W roli neutralizatora sprawdzi się także wspomniany alkohol. Niemniej jednak bez względu na zastosowaną metodą, wszelkie objawy pieczenia samoistnie powinny minąć po upływie kilkunastu minut.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%