Zamknij

Jak wybrać dobrą gofrownicę?

08:14, 27.11.2020 m Aktualizacja: 08:14, 27.11.2020
Skomentuj

Smak gofrów kojarzy się wielu z dzieciństwem i budkami nad plażą. Obecnie można je zrobić także w domowych zaciszu. Można je przyrządzić z dobrym przepisem i solidną gofrownicą. W sprzedaży znajdziemy wiele modeli w przeróżnych cenach. Czym się różnią między sobą, dowiesz się poniżej.

  1. Jakie rodzaje gofrownic znajdziemy na rynku?
  2. Co wziąć pod uwagę przy kupnie?
  3. Jakie opcje dodatkowe są warte uwagi?
  4. Jak zrobić dobre gofry?

Jakie rodzaje gofrownic znajdziemy na rynku?

Na rynku możemy znaleźć wiele typów maszyn do gofrów. Pierwszym z nich są gofrownice domowe, które nie są drogie i idealnie sprawdzają się w domowych zaciszu. Gofrownice przemysłowe są wielokrotnie droższe i wyróżniają się wyższą mocą, solidniejszą konstrukcją i wytrzymałością na eksploatację. Sprawdzą się do użytku profesjonalnego. Ostatnim typem jest urządzenie wielofunkcyjne i pokrewne, które poza gofrownicą posiada także opiekacz z funkcją robienia gofrów. Można znaleźć modele 3 w 1, w którym wymienia się płytki i mamy toster, grill i gofrownicę w jednym urządzeniu. Kupując tego rodzaju sprzęt, warto wziąć pod uwagę wielkość rodziny, gdyż poszczególne modele różnią się między sobą ilością gofrów pieczonych jednocześnie – można kupić gofrownicę na 2 i 4 gofry.Sklep RTV Euro AGD oferuje wiele modeli w korzystnych cenach. Domowe gofrownice znajdziemy w cenie do 100 zł, jednak nie nadają się one do częstego użycia i nie posiadają dodatkowych opcji. Do 200 zł znajdziemy lepsze modele, a do 300 gofrownice z termostatem i wieloma funkcjami. W tym przedziale znajdziemy urządzenia o mocy 700, a nawet 1100 W. Gofrownice przemysłowe mogą kosztować do 1000 zł, która wyróżnia się solidnym wykonaniem i wysoką mocą działania, do 2000 W.  

Co wziąć pod uwagę przy kupnie?

Jest kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę wybierając gofrownicę. Najpierw powinniśmy wiedzieć, w jakim celu będziemy jej używać. Więcej na ten temat powyżej. Kolejnym ważną charakterystyką jest moc urządzenia. Od tego parametru zależy, jak szybko się będzie nagrzewać gofrownica i jak szybko się upieką gofry. Te najlepsze modele posiadają moc rzędu 800-2000 W i pracują bardzo szybko. Te gorsze o mocy do 600 W potrzebują więcej czasu i gofry nie będą najlepszej jakości. Dobrze wziąć pod uwagę także kształt, który chcemy uzyskać. Istnieją płytki o prostokątnym kształcie, ale także okrągłych, w formie serca itd. Wielkość przygotowanych gofrów gra także rolę. Płytki wykonane są także z różnych materiałów. Powinny mieć odpowiednią powłokę, która zapobiega przywieraniu, np. teflon lub powłoka ceramiczna.

Dobrze mieć także funkcję wymieniania płytek, aby móc je potem zamienić na nowe lub na inne służące do przygotowywania różnych potraw. Wygodnym rozwiązaniem jest możliwość mycia płytek w zmywarce. Dzięki temu można szybko i wygodnie wyczyścić części gofrownicy. Termostat i regulacja temperatury są charakterystyką lepszych modeli, zwłaszcza tych profesjonalnych. Maszyny do gofrów mają różne systemy zamykania: na klips lub zatrzask. Pozwala to na dociśnięcie gofra, jak i na zabezpieczenie wnętrza urządzenia przed zarysowaniem.

Dobra maszyna do gofrów będzie charakteryzowała się nie tylko dobrymi parametrami podstawowymi, ale też odpowiednio dopracowanym designem, wysoką jakością wykonania oraz różnymi opcjami dodatkowymi.

Jakie opcje dodatkowe są warte uwagi?

Istnieją modele, które oferują możliwość przechowywania gofrownicy w pionie, co jest niezwykle przydatne w małych kuchniach. Niektóre posiadają lampkę kontrolną, która informuje o gotowości do pracy oraz antypoślizgowe nóżki, które ograniczają przesuwanie się po blacie i zabezpieczają przed strąceniem. Dobrym rozwiązaniem są uchwyty termoizolacyjne i bezpieczna obudowa, która się nie nagrzewa. Ciekawą opcją jest także obrotowa konstrukcja, która równomiernie dopieka gofry. Nie tylko dobre urządzenie, ale także idealny przepis pozwala na przygotowanie wspaniałych gofrów.

Jak zrobić dobre gofry?

Jest wiele przepisów na chrupiące gofry, ale warto znać ten podstawowy, który zawsze się sprawdza. Potrzebujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru, 2 szklanki mleka, 2 jajka, sól i odrobinę oleju. Dodatkowo składniki, które lubisz, bitą śmietanę, owoce, czekoladę itd. Najpierw łączymy suche składniki, czyli mąk, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dolewamy mleko, olej, a także żółtka jajek.W tym czasie ubijamy jajka na sztywną pianę mikserem lub ręcznie. Następnie łączy się suche składniki z białkami jajek.  Mieszamy, aż do utworzenia jednolitej masy i odkładamy na 20 minut. Następnie rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem i wlewamy ciasto do formy. Można także zrobić wegańskie gofry bez użycia mleka oraz jaje. Tutaj poleca się użycie mąki, mleka roślinnego, 0,5 szklanki aguafaby, łyżkę cukru trzcinowego, 3 łyżki oleju roślinnego oraz łyżkę soku z cytryny. Dla osób bezglutenowych można zastąpić mąkę inną np. ziemniaczaną lub ryżową i dodać dojrzałego banana. Jako dodatek możemy użyć owocem masło orzechowe, sos czekoladowy w zależności co lubimy. Inne ciekawe przepisy znajdziemy na poniższej stronie: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-jak-zrobic-gofry-przepis-krok-po-kroku.bhtml. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%