Zamknij

Jak urządzić rodzinne święta bez gotowania?

10:27, 23.10.2020 (.) Aktualizacja: 10:28, 23.10.2020
Skomentuj

My, Polacy uwielbiamy rodzinne uroczystości, podczas których gromadzimy się z bliskimi przy suto zastawionym stole. Co jednak kiedy brakuje nam czasu, ochoty bądź talentu do gotowania? Nie musimy od razu rezygnować z organizowania takich spotkań. Świetnym rozwiązaniem będzie wynajęty kucharz, który wszystko za nas przygotuje.

Święta za pasem, pora lepić pierogi

Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia niejedna gospodyni, zamiast skupiać się na radosnym oczekiwaniu, na samą myśl o lepieniu tradycyjnych pierogów, zaczyna odczuwać ogromny stres. Potrawy świąteczne są w końcu dość skomplikowane i czasochłonne. Przed Bożym Narodzeniem stresujemy się właśnie pierogami czy wigilijnym barszczem, przed Wielkanocą sen z powiek spędzają z kolei faszerowane mięsa, pasztety czy serniki.

Oczywiście misją każdej pani lub pana domu (w końcu nie tylko kobiety gotują) jest zadbanie o jakość potraw, ich odpowiedni wygląd i niepowtarzalny smak. Tak, żeby zadowolić wszystkich zgromadzonych gości, co nie jest proste, jeśli w rodzinie mamy wegan, wegetarian lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Trzeba zadbać różnorodność dań i odpowiednie udekorowanie... Cóż, nie każdy dobrze odnajduje się w kuchennych obowiązkach.

Poza tym obecnie chyba wszyscy cierpią na deficyt wolnego czasu, który też — jeśli już posiadamy — można spędzić nieco inaczej niż podczas gotowania. Zdecydować się więc na barszcz z torebki i mrożone pierogi? Jest znacznie lepszy sposób — domowy kucharz, który na miejscu przygotuje pyszne, dowolnie przez nas wybrane dania.

Menu skrojone na miarę

Prywatny szef kuchni daje nam gwarancję jakości i świeżości wszystkich przygotowanych potraw. Często bowiem, decydując się na zamówienie gotowego cateringu świątecznego lub okolicznościowego, obawiamy się, że jego jakość nie będzie zbyt wysoka, a zamiast wyrafinowanych smaków otrzymamy typowo "stołówkowe" dania. W końcu jest to gotowanie masowe, tym bardziej przed świętami, kiedy firmy i restauracje ledwo wyrabiają się z zamówieniami. Trzeba się więc wówczas spodziewać, że otrzymane potrawy były wcześniej mrożone, co niekoniecznie może nam odpowiadać.

Takiego ryzyka nie ma, kiedy przygotowaniem posiłków zajmie się wynajęty kucharz. To my decydujemy wtedy, jakich potraw dokładnie sobie życzymy (możemy też oczywiście skorzystać z gotowych sugestii i propozycji), a wszystkie serwowane potrawy są gotowane na miejscu, w naszej kuchni — więc w stu procentach świeże. Dania mogą być tradycyjne lub nowoczesne, wedle upodobań, dobry domowy kucharz przygotuje prawdziwą ucztę, bez odrobiny naszego wysiłku. A na koniec posprząta po sobie.

Prawdziwe kulinarne show

Oszczędność czasu i eleganckie posiłki wysokiej jakości to z pewnością podstawowe powody, dla których decydujemy się, żeby w naszym domu pojawił się prywatny szef kuchni. Jednak podczas takich imprez jak urodziny, imieniny czy wszelkiego rodzaju jubileusze, domowy kucharz może być też jedną z atrakcji wieczoru. Gotowanie na żywo z wykorzystanie przeróżnych akcesoriów może być wspaniałą niespodzianką dla naszych gości. Tym bardziej że specjalista w swojej dziedzinie potrafi zmienić tak przyziemną czynność, jak gotowanie, w prawdziwe show.

Oglądając popularne w dzisiejszych czasach programy kulinarne, często przecieramy oczy ze zdziwienia, widząc jakie cuda mogą odbywać się w kuchni. Teraz mogą one mieć miejsce w Twoim domu, o wszystko zadba wynajęty kucharz.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%