Zamknij

Jaki młynek do kawy wybrać? Sprawdź w naszym szybkim poradniku!

11:40, 06.08.2020 (.) Aktualizacja: 11:40, 06.08.2020
Skomentuj

Marzysz o zapachu świeżo parzonej kawy o poranku? Nic w tym dziwnego, to również nasza ulubiona forma pobudki. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zakup ekspresu do kawy, jednak do pełni szczęścia, poza ekspresem, przyda Ci się również odpowiedni młynek do kawy. Dzięki temu zawsze masz pewność, że Twoje świeżo zmielone ziarna są tak świeże, jak to możliwe. W naszym poradniku znajdziesz podpowiedzi, na co zwrócić uwagę i jaki młynek do kawy wybrać.

Po pierwsze – po co?

Pytanie o cel kupowania młynka do kawy wcale nie jest takie zaskakujące. Co prawda każdy kawosz ceni sobie wyrazisty smak naparu, który trudno uzyskać podczas parzenia kawy z gotowych, zmielonych ziaren. Przede wszystkim nie mamy pewności, czy wszystkie ziarna wykorzystane do pielenia, spełniają wysokie standardy jakości. Ponadto kawa przechowywana w formie zmielonych ziaren szybko traci swoje właściwości smakowe.

Jeśli więc zależy Ci na pewności co do wysokiego gatunku ziaren, bez wątpienia powinieneś znaleźć miejsce dla młynka w swoim domu. Na stronie https://www.neonet.pl/do-kuchni/mlynki-elektryczne.html znajdziesz bardzo zróżnicowane modele i dobierzesz najodpowiedniejszy dla siebie.

Po drugie – jaki wybrać?

Z pewnością szybko zauważysz, że wśród dostępnych na rynku urządzeń, wybór wcale nie będzie łatwy. Dlatego przychodzimy z pomocą!

Ręczny lub elektryczny

Tradycyjny, starszy model młynka to urządzenie ręczne. Ziarna wkłada się do specjalnej przegródki, następnie mieli się je za pomocą korbki, która obraca znajdującym się we wnętrzu ślimakiem. W większości przypadków nie ma niestety możliwości wyboru grubości mielonego ziarna, co może być kłopotliwe dla użytkowników alternatywnych metod parzenia. Młynek elektryczny nie wymaga od użytkownika takiej siły, jak młynek ręczny, oraz umożliwia regulacje grubości mielenia.

Nożowy oraz żarnowy

Podstawową funkcją młynka do kawy jest oczywiście rozdrabnianie ziaren. Jednak efekt tego działania uzależniony jest od znajdującego się wewnątrz elementu rozdrabniającego – może to być zestaw ostrzy lub żarna. Ten pierwszy rodzaj młynków jest tańszy, jednak profesjonalni bariści polecają wybór młynków żarnowych. Ostrza nie tylko będą się tępić, ale też nie rozdrobnią ziaren na równomierne cząstki. Młynek nożowy w zasadzie sieka kawę, a nie mieli ją, przez co cześć ziaren będzie drobniejsza, a część grubsza. Tego rodzaju młynek uniemożliwia również regulację rozmiaru ziaren.

Po trzecie – jak mielić?

Kilka razy już wspomnieliśmy o tym, jak istotna jest grubość zmielonego ziarna. Jedynie młynek żarnowy pozwala na ustawienie grubości mielenia, a ma to olbrzymie znaczenie dla amatorów kawy parzonej alternatywnymi metodami. Również w przypadku kawy mielonej do ekspresu przyrządzającego espresso grubość ziaren ma znaczenie – ze względu na szybki proces parzenia, ziarna muszą być zmielone na tyle grubo, by parzenie zajmowało ok. 27 sekund, ale też na tyle drobno, by uzyskać napar o bogatym aromacie.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%