Zamknij

Zdrowszy zamiennik cukru - ksylitol

11:01, 06.09.2019 (.) Aktualizacja: 11:05, 06.09.2019
Skomentuj

Zbyt duże spożyciu węglowodanów to jedna z głównych przyczyn otyłości. W naszym pożywieniu znajdują się naturalne cukry w postaci, np. fruktozy, lecz często są one również dodane dla poprawy smaku. Wiele osób zaczyna szukać zdrowszych alternatywnych, które smakują podobnie, jednak nie są szkodliwe dla naszego zdrowia i nie doprowadzają między innymi do cukrzycy. Coraz popularniejszy staje się ksylitol. Czy jest on rzeczywiście zdrowszą alternatywą dla cukru? Przekonajmy się, czytając ten artykuł

Jak pozyskuje się ksylitol?

Ksylitol jest także nazywany cukrem brzozowym ze względu na jego tradycyjne pozyskiwanie. Obecnie jednak to nie kora brzozy jest głównym surowcem do wytwarzania tego zamiennika sacharozy. Znacznie bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska okazało się wykorzystanie łuszczyn kukurydzy. Jeśli zaś chodzi o specyfikację chemiczną, to ksylitol jest alkoholem cukrowym, który w smaku jest bardzo zbliżony do tradycyjnego cukru, jednak pozostawia na języku uczucie chłodu. Ten efekt chłodzenia został wykorzystany między innymi przez producentów gum do żucia, płynów do płukania czy miętówek.

Jakie właściwości ma ksylitol?

Ksylitol jest znacznie mniej kaloryczny niż zwykły cukier i to jest jeden z głównych powodów, dla którego wybiera go coraz więcej osób. W przypadku tego zamiennika cukru może mówić o kaloryczności mniejszej nawet o 40%. Warto jednak pamiętać o tym, by nie przesadzać z ilością, ponieważ przy dużym spożyciu może doprowadzać do problemów zdrowotnych podobnie, jak sacharoza.

Ksylitol bywa ponadto polecany cukrzykom, a także tym pacjentom, którzy cierpią na insulinooporność. Wynika to z bardzo niskiego indeksu glikemicznego, a także z faktu, że jest on metabolizowany przy bardzo małym udziale insuliny. Dzięki temu nie występują jej wysokiego skoki.

Zaletą ksylitolu jest również jego wysoka słodycz. Jest ona niższa zaledwie o 25% w stosunku do sacharozy. Dzięki temu z powodzeniem można go wykorzystywać także w przypadku wypieków.

Należy jednak cały czas pamiętać, że pomimo niższej kaloryczności od cukru, ksylitol to w dalszym ciągu zawiera sporo kalorii, których nadmiar odbije się na naszym zdrowiu.

Czy ksylitol jest zdrowszym zamiennikiem cukru?

Wszystko wskazuje na to, że ksylitol jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Ma wiele zalet, którymi zwykły cukier nie może się poszczycić. Czy jednak pozbawiony jest on wad? Oczywiście tak nie jest i również w przypadku stosowania go powinniśmy zachować umiar. Nie chodzi tu tylko o kaloryczność. W przypadku wyższych dawek może on bowiem doprowadzić do biegunki. Zwłaszcza w początkowej fazie powinniśmy starać się wprowadzać niewielkie ilości tej alternatywy cukru do swojej diety. Nie powinniśmy przekraczać 40 gramów. Kiedy organizm się przyzwyczai, będziemy mogli tę liczbę zwiększyć.

Warto również wspomnieć, że osoby z chorymi nerkami lub mające problemy z jelitami, powinny najpierw z konsultować się ze swoim lekarzem. Taka zmiana w diecie może bowiem odbić się w sposób negatywny na ich zdrowiu.

Pamiętajmy również o tym, że jest on szkodliwy dla psów i kotów. Ksylitol powinien więc zawsze znajdować się w miejscu dla nich niedostępnym.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%