Zamknij

Miód z mniszka lekarskiego - płynne złoto

17:34, 12.03.2019 (.) Aktualizacja: 17:37, 12.03.2019
Skomentuj

Jest uważany za jeden z najszlachetniejszych miodów. Miód mniszkowy, bo o nim mowa, wyróżnia się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych wpływających pozytywnie na wiele funkcji organizmu.

Smak i barwa miodu mniszkowego

Miód mniszkowy zwany też miodem majowym, jak wskazuje jego nazwa jest wytwarzany z kwiatów mniszka lekarskiego. I chociaż jest to bardzo popularna roślina rosnąca na terenie całego kraju, pozyskanie z niej miodu nie jest łatwe. Pszczoły wykorzystują bowiem nektar na własne potrzeby rozwojowe. Miód ten powstaje w maju. Posiada żółty, czasem lekko pomarańczowy kolor i bardzo słodki smak z wyczuwalną nutą mniszka. Dość szybko przemienia się w krupiec. 

Szybka pomoc dla układu trawiennego

W miodzie mniszkowym można znaleźć przede wszystkim glukozę oraz fruktozę. To cukry proste, które dostarczają organizmowi energii. Nie brakuje w nim choliny, co powoduje, że produkt znakomicie wpływa na kondycję wątroby. Obniża poziom lipidów oraz stymuluje produkcję żółci. Doskonale sprawdza się u osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe, w tym nadżerki oraz wrzody. Działa osłonowo na błonę śluzową, zapobiega namnażaniu się bakterii i pomaga redukować uczucie zgagi. Jest szczególnie zalecany dla osób cierpiących na nadkwasotę żołądka. Zaleca się również stosowanie go w kuracji antybiotykowej, ponieważ chroni i wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na układ moczowy. Jego działanie antyseptyczne pozwala walczyć z bakteriami, dzięki czemu wspomaga leczenie infekcji pęcherza. Wykazuje też właściwości moczopędne, co z kolei powoduje, że świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Szeroki wybór miodów mniszkowych znajdziesz pod adresem www.sloikmiodu.pl/miod-z-mniszka-lekarskiego.

Miód z mniszka lekarskiego na odporność, na serce i w stanach zmęczenia

Wysokie stężenie kwasu askorbinowego pozwala cieszyć się dobrą odpornością. Z tego względu zalecane jest jego spożywanie nie tylko w przypadku przeziębienia, ale profilaktycznie, najlepiej przez cały rok. W miodzie z mniszka lekarskiego można znaleźć witaminy z grupy B oraz szereg minerałów, w tym żelazo, potas, fosfor oraz mangan. Dzięki obecności antyoksydantów, miód ten spowalnia procesy starzenia się organizmu i jest pomocny w przeciwdziałaniu oraz zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów oraz miażdżycy. Badania prowadzone niezależnie w różnych ośrodkach na świecie pozwoliły też wysunąć hipotezę, że miód z mniszka pomaga walczyć z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia mięsień sercowy i zapobiega odkładaniu się blaszki cholesterolowej. Zaleca się go także osobom borykającym się z niedokrwistością, ponieważ jest bogaty w łatwo przyswajalne żelazo. Ponadto, powinni po niego sięgnąć pacjenci cierpiący na bóle reumatyczne. Miód mniszkowy, ze względu na bogactwo składników odżywczych, sprawdza się w okresie rekonwalescencji oraz w stanach psychicznego i fizycznego wyczerpania organizmu. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%