Zamknij

Kombucha - czy znasz zalety tego napoju?

11:25, 14.12.2018 (.) Aktualizacja: 11:26, 14.12.2018
Skomentuj

Eliksir długowieczności – takim mianem określana jest jeszcze mało popularna w Polsce kombucha. Pierwsze wzmianki o niezwykłych właściwościach napoju pojawiły się ponad 5000 lat temu. W starożytności herbatę z kombuchy stosowano jako naturalny środek leczniczy. Aktualnie jej walory prozdrowotne doceniane są przede wszystkim w krajach azjatyckich i Rosji, czyli tam, gdzie medycyna naturalna kwitnie. Co więcej, powoli i nieśmiało kombucha wkracza na polski rynek, dlatego też dziś postanowiliśmy zaprezentować wszelkie zalety tego napoju.

„Kombu” i „cha” – o historii eliksiru słów kilka

Sama etymologia słowa określająca specyficzny eliksir długowieczności jest interesująca. Otóż nazwa – kombucha – to zlepek dwóch japońskich słów - „kombu”, znaczy brązowa alga i „cha”, znaczy napój. Przez specjalistów kombucha nazywana jest po prostu grzybem japońskim lub grzybkiem herbacianym. Odznaczająca się wieloma pozytywnymi właściwościami, zdobywa coraz większą popularność wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Zobacz również Kombucha - dlaczego warto ją pić?

Eliksir zdrowia zamknięty w herbacie

W kuluarach mówi się, iż herbata z kombuchy to prawdziwy, wręcz niezastąpiony eliksir zdrowia. Potwierdzeń nie należy daleko szukać! Wystarczy zwrócić uwagę na bogactwo witamin, jakimi wyróżnia się grzybek herbaciany – tu bowiem spotkamy witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę C. Kombucza to także źródło cynku, potasu, wapna, sodu, żelaza, miedzi i magnezu. Regularne picie eliksiru wzmacnia układ odpornościowy organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy kapryśna pogoda daje się we znaki. Zaleca się, aby herbatę z kombuchy pić po posiłkach. Zawarte w niej pożyteczne bakterie wspomagają układ trawienny, pozbywają się z jelit nadmiaru gazów, a co za tym idzie, usprawniają wypróżnianie. Ponadto napój ten wykazuje silne właściwości detoksykacyjne, grzybek herbaciany usuwa z organizmu wszelkie toksyny i wchłania metale ciężkie, które zalegają w układzie pokarmowym. Dietetycy rekomendują picie herbaty z kombuchy, podczas walki z nadprogramowymi kilogramami – napój bowiem reguluje apetyt, zmniejsza uczucie łaknienia i apetyt na słodycze, przyspiesza metabolizm oraz wspomaga proces rozkładania się cukrów, tłuszczów i białek.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o cudownych właściwościach, to polecamy odwiedzić specjalną sekcję poświęconą eliksirowi zdrowia – kombucha na herbata.info.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%