Zamknij

Wielkanoc ma obronę. Babka z advocatem od Eweliny

08:20, 27.03.2021 O.R Aktualizacja: 08:20, 27.03.2021
Skomentuj

Za tydzień, tuż przed Wielkanocą będzie gorąco w eKuchni. Proponujemy zatem kolejny przepis Eweliny Pędzikowskiej na świąteczny smakołyk.

- W domu na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnej własnoręcznie upieczonej wielkanocnej babki, która jest symbolem umiejętności i doskonałości. Moją propozycją na tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem - mówi kutnowska kulinarna blogerka. - Więcej przepisów na najbliższe święta znajdziecie na moim blogu http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 5 całych jaj
  • 1 szklanka advocatu
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 zapach rumowy
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • szczypta żółtego barwnika

 

Wykonanie:

1. Jajka ubić ze szczyptą soli i zapachem „na sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.

2. Formę na babkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą.

3. Masę wylać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.

4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut.

5. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, barwnikiem i wodą, gotowym lukrem polać babkę i udekorować wedle uznania.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%