Za tydzień, tuż przed Wielkanocą będzie gorąco w eKuchni. Proponujemy zatem kolejny przepis Eweliny Pędzikowskiej na świąteczny smakołyk.
- W domu na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnej własnoręcznie upieczonej wielkanocnej babki, która jest symbolem umiejętności i doskonałości. Moją propozycją na tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem - mówi kutnowska kulinarna blogerka. - Więcej przepisów na najbliższe święta znajdziecie na moim blogu http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Lukier:
Wykonanie:
1. Jajka ubić ze szczyptą soli i zapachem „na sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.
2. Formę na babkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą.
3. Masę wylać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.
4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut.
5. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, barwnikiem i wodą, gotowym lukrem polać babkę i udekorować wedle uznania.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz