Ewelina Pędzikowska proponuje świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
- Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu - mówi kutnowska kulinarna blogerka.
Składniki:
Ciasto:
Warstwa czekoladowa:
Warstwa kajmakowa:
1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g)
Polewa czekoladowa:
Dekoracja:
lukier z cukru pudru orzeszki ziemne bez soli
Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną okrągłą formę o średnicy 26cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
2. Warstwa czekoladowa: Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej, a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wylać na wierzch ciasta.
5. Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz