Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami to świetna propozycja deseru, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole w gronie najbliższych. Do wypróbowania przepisu zachęca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto kruche:
Krem waniliowy:
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty o średnicy 26cm wysmarowanej masłem. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Krem waniliowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka i pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka podgrzać, przełożyć żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie żelatynę przełożyć do serka waniliowego i całość dokładnie wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w 350ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia.
Winogrono umyć, osuszyć i obrać z gałązek.
Tartę wypełnić kremem waniliowym, wierzch wygładzić i na całości ułożyć kulki winogrona. Wstawić do lodówki i schłodzić 30minut. Po tym czasie wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz