W eKuchni już świątecznie. Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami.
Więcej przepisów na wigilijny stół na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po tym czasie pokroić w kostkę.
2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, po tym czasie obrać i pokroić w kostkę.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ogórki konserwowe i paprykę pokroić w małą kostkę. Por pokroić w półplasterki.
4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę, majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz