Zamknij

Obowiązkowe danie na wigilijnym stole

07:52, 10.12.2020 O.R Aktualizacja: 07:35, 11.12.2020
Skomentuj

W eKuchni już świątecznie. Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami.

Więcej przepisów na wigilijny stół na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 400g płatów śledziowych Matias
  • 5 ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (biała część) 200g śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka sól pieprz

Wykonanie:

1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po tym czasie pokroić w kostkę.

2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, po tym czasie obrać i pokroić w kostkę.

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ogórki konserwowe i paprykę pokroić w małą kostkę. Por pokroić w półplasterki.

4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę, majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%