Mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Na słodką sobotę w eKuchni poleca Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Ciasto:
Kruszonka:
Dodatkowo:
olej do wysmarowania blaszki
1 jajko rozkłócone do posmarowania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem i brązowym cukrem.
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5cm. Następnie wyciąć koła ciasta, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 18 bułeczek.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz