Zamknij

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

08:06, 10.10.2020 O.R Aktualizacja: 08:06, 10.10.2020
Skomentuj

Mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Na słodką sobotę w eKuchni poleca Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

Ciasto:

  • 650g mąki pszennej
  • 300ml letniego mleka
  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 50g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła ekstra

Dodatkowo:

  • 800g śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cynamonu

olej do wysmarowania blaszki

1 jajko rozkłócone do posmarowania

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem i brązowym cukrem.

Kruszonka:

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

Ciasto:

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5cm. Następnie wyciąć koła ciasta, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.

Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 18 bułeczek.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%