Bardzo pożywna zapiekanka na bazie soczystej dyni, delikatnego, wyraziście przyprawionego mięsa z kurczaka, pachnącego boczku, oraz rozmaitych ziół to świetna propozycja na błyskawiczny i sycący obiad. Poleca kutnowska kulinarna Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Fileta pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30minut.
Boczek w plastrach pokroić w paseczki, a dynię w kostkę.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z kurczaka i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony boczek, dynię, tymianek, zioła prowansalskie i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na końcu wierzch posypać startym żółtym serem.
Zapiekankę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz