Zamknij

Dyniowa zapiekanka prosto z patelni, w towarzystwie kurczaka i aromatycznego boczku

11:12, 06.10.2020 Redaktor Aktualizacja: 16:41, 06.10.2020
Skomentuj

Bardzo pożywna zapiekanka na bazie soczystej dyni, delikatnego, wyraziście przyprawionego mięsa z kurczaka, pachnącego boczku, oraz rozmaitych ziół to świetna propozycja na błyskawiczny i sycący obiad. Poleca kutnowska kulinarna Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 400g fileta z kurczaka
  • 300g obranej dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 180g boczku w plastrach
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 125ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 170g żółtego sera
  • 3 łyżki olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Fileta pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30minut.

Boczek w plastrach pokroić w paseczki, a dynię w kostkę.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z kurczaka i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony boczek, dynię, tymianek, zioła prowansalskie i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na końcu wierzch posypać startym żółtym serem.

Zapiekankę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%